Близо 1000 медици са се събрали на площад „Атанас Буров” на Национален протестен митинг срещу здравната реформа, предаде „Фокус”.
Затворен за движение е бул. „Цар Освободител". Митингът протича на фона на разнообразна музика и речи на медици, представители от различни градове.
На място има засилено полицейско присъствие и екип на „Спешна помощ".
Митингът се организира от Български лекарски съюз (БЛС) и е надслов „Истинска реформа за истинска медицина”. В протеста се включват представители на различни лечебни заведения Бургас, Пловдив, Благоевград и др. под. Лекарите носят плакати - „Бюрокрацията не лекува” ,„След протест утре стачка”.
Не сме взимали решение за оставката на здравния министър, въпреки скандиранията по време на митинга. Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев, пред журналисти.
По думите му, исканията на лекарите отдавна са едни и същи. „Още на 24-ти март сме изпратили нашето становище, във връзка с решението на Надзорния съвет на Касата. Искаме да си остане силата на закона, да не се заобикаля, да се спази параграф 44 от Закона за здравното осигуряване", обясни той. Д-р Грозев. По думите му, проектът за решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен и да продължи действието на Национален рамков договор (НРД 2015) и възстановяване на действащите към него наредби, до приемането на нов НРД.
„Нека да остане в сила, при неподписване на Националния рамков договор за настоящата година, да остане стария. Но да има възможност в него да бъде нанасяно анекс, а не да се прави т.нар. анекс, извън преговорния процес с БЛС", поясни той. Д-р Грозев уточни, че това са основните искания на гилдията. „Нека в този анекс да бъдат включени становища и искания на българските искания, внасящи спокойствие и сигурност", допълни д-р Грозев.
На въпрос дали от гилдията искат оставката на здравния министър д-р Петър Москов, имайки предвид скандиранията на протестиращите, той посочи, че БЛС такова решение не е взел.