Служители на частна израелска разузнавателна компания бяха арестувани в Румъния заради опити да упражнят натиск върху ръководителят на антикорупционната служба в страната, пише АФП.
Заповед за арест е издадена на белгиеца Давид Гекловиц и роденият в Израел Рон Вейнер, който има френски паспорт. Двамата работят за компанията „Black Cube”.
„Започнато беше разследване и двама души са арестувани”, заяви говорителката на прокуратурата Михаела Пориме.
„Производството е свързано с провалени опити за натиск”, добави Лаура Ковеси, главният обвинител в специализираната Национална антикорупционна дирекция.
Ковеси е 42-годишна бивша баскетболистка, която заедно с други лица като бившия правосъден министър Моника Маковей, е една от водещите фигури в безпрецедентните мерки срещу корупцията в северната ни съседка.
Разследвания на дирекцията на Ковеси доведоха до редица уволнения и други действия срещу хора с високо обществено положение през последните години.
Гекловец и Вейнер са обвинени в организиране на „престъпна група … целяща опетняване на репутацията на Ковеси”.
Предполага се, че частните разузнавачи са оказвали натиск върху трима приближени на прокурорката чрез „многобройни заплашителни телефонни обаждания и хакване на имейли”, с цел да открият улики за корупционна дейност.
Двамата са хакнали електронните пощи на приятели и роднини на Ковеси. Предполага се, че услугите на „Black Cube” са потърсени от личност, разследвана от антикорупционната агенция, твърдят източници на АФП.
Според уебсайта й „Black Cube” е „селектирана група ветерани от елитното израелско разузнаване, специализирана в поръчкови решения на сложни бизнес и съдебни предизвикателства”.
Бившият директор на израелското разузнаване „Мосад” Меир Даган, който почина миналия месец, беше почетен президент на компанията.