Проверка в Държавен фонд "Земеделие" са започнали в ранния следобед агенти на ДАНС и спецпрокуратурата, научи в. "24 часа".
Акцията е по сигналите срещу уволнения служител Янаки Червеняков, началник сектор в договорната дирекция на фонд "Земеделие".
Червеняков бе уволнен за последно преди ден, след като сайтът "Бивол" публикува информация, че Червеняков се вози на скъпа лимузина, която се водела на името на баща му. Обяснението от фонда бе, че Червеняков е уволнен, защото не е декларирал имуществото си като държавен служител.
Името на Черевняков бе замесено и покрай проект финансиран от Програмата за развитие на селските райони на неговата тъща, както и строителството на стадион в Земен, където фонд "Земеделие" финансира с 3,4 млн. лв.
Шефът на фонда Румен Порожанов оказвал пълно съдействие. Според Порожанов агентите на ДАНС са получи всички искани документи и са разговаряли със служители на фонда.
Сигналът срещу него бил, че като шеф на фонда е одобрил обществени поръчки за около 11 млн. лв. на "Трейс холдинг", в която имал акции от 2013 г. купени на борсата. Според сигнала той не е имал право да разпорежда средства от фондовете към свързани с него фирми.
"Като шеф на фонда нямам никакви отношения със строителя - нито при договарянето, нито при разплащането с "Трейс". Отношенията на фонда са с общините, които сами избират строители. Така че, конфликт на интереси нямам. Ще пусна запитване в Централния депозитар кога точно съм придобил и съм се освободил от акциите, макар че и още да ги притежавах, няма кофликт на интереси.
Прокурорите проверяват и поръчка от края на март, с която ДФЗ търси да наеме независими оценители. Тук нарушението било, че конкурсът се организира с публични покани, а не с отворена процедура. Според Порожанов тези поръчки са отменени.