Риболовните излети ще се признават за трудов стаж. Това реши европейският парламент в Брюксел. Според нововъведението, всеки въдичар ще може да заяви до 40 излета годишно, които ще му се водят като работни дни. За целта обаче трябва да ги нанася в риболовния си билет, а в края на годината да подаде заявление в НОИ с копие до ИАРА, пише bigfish.bg.

За да няма измами, риболовните излети ще се подпечатват като бланките за командировъчни. За целта всеки въдичар трябва да намери в района на риболовния си излет ведомство, разполагащо с печат, което да засвидетелства посещението на мястото. Инспекторите на ИАРА също ще носят печати в себе си.

Тъй като обаче се появяват от дъжд на вятър, не бива да се разчита на тях. Трябва да се търсят гари, автогари, хотели, пивници и други обекти, където може да има печати. При риболов в Гърция, която е една от най-масово посещаваните дестинации от българските риболовци, ще важи и митнически или граничен печат, ударен на КПП-то, с подпис на длъжностното лице. Достатъчно е да покажете, че носите въдици в колата. Харчовете за такъми до 2000 лева ще се признават за разход и няма да подлежат на данъчно облагане, решиха още евродепутатите в Брюксел.

Целта е да се стимулира секторът на търговията с риболовни принадлежности. Новите правила влизат веднага в сила. Имало е идея да се признават и излети със задна дата за периода от последните три години, но е била отхвърлена.

Малката подробност е, че новината е публикувана на 1 април и е част от световния шегаджийски медиен поток на този ден.