През изминалата година в Иран са били екзекутирани 977 души, а изпълненията на смъртни присъди в Пакистан са най-многобройните от воденето на статистика до сега. Това се посочва в доклад на организацията „Амнести интернешънъл“, според който има значително увеличаване на изпълнените смъртни присъди по света, които достигат до най-високите си нива от четвърт век насам, пише британският в. „Гардиън“.

Според данните на организацията през 2015 г. са били екзекутирани най-малко 1634 души, което е увеличение от 54% в сравнение с предишната година. Това също е и най-високият брой, регистриран от организацията от 1989 г. насам. В същото време от организацията посочват, че реалният брой на смъртните присъди да е много по-голям, тъй като общата бройка не включва Китай, която е една от водещите страни по този показател. Там обаче изпълнението на този вид присъди се разглежда като държавна тайна. Беларус – единствената европейска държава със смъртно наказание, и Виетнам също не предоставят данни. В същото време в страни с конфликти като Сирия и Йемен също почти няма достъпна информация.

Първите пет места на страните с най-много екзекуции през 2015 г. са заети от Китай, Иран, Пакистан, Саудитска Арабия и САЩ. Според „Амнести“ увеличението на изпълнените смъртни присъди се дължи на увеличения в Иран, Пакистан и Саудитска Арабия, които заедно съставляват 89% от общата бройка.

В Иран през миналата година са били екзекутирани най-малко 977 души, което е увеличение с 31%. Най-честата причина за подобна присъда са престъпления, свързани с разпространението на наркотици. Изпълнени смъртни присъди в страната е имало също така на най-малко четирима души, които по това време са нямали навършени 18 години.

В Пакистан екзекутираните са над 320 души, което е най-високата бройка за страната от воденето на статистиката насам. В Саудитска Арабия също се наблюдава увеличение на този вид наказания със 76% в сравнение с 2014 г. През миналата година там са били екзекутирани 153 души. По-голяма част от тях са обезглавени, но срещана практика са и екзекуциите чрез разстрел.

В САЩ от своя страна се забелязва обратна тенденция, където броят на смъртните случаи през миналата година е намалял. Там екзекутирани са 28 души в шестте щата, където все още се изпълнява този вид наказание, което е най-ниското ниво от 1991 г. насам.

През изминалата година четири държави са се отказали от изпълнението на смъртни присъди – това са Фиджи, Конго, Мадагаскар и Суринам. Така общият брой на държави по света без този вид наказание е достигнал до 102.