Александър Каролев-младши е сред 40-те най-перспективни инвестиционни банкери в Европа. 27-годишният българин попадна в класацията на изгряващите звезди във финансовия сектор наизданието Financial Newsзаради постиженията му в работата през изминалата година.

Посочен е приносът му за облигационната емисия на турския мобилен оператор Turkcell, която беше за 500 млн. долара, както и работата му във връзка с еврооблигационната емисия на Литва за 1.5 млрд.

Александър Каролев е син на икономиста Владимир Каролев, който е съветник на икономическия министър Божидар Лукарски.

Александър Каролев живее в Англия от 2007 г. Учил е в European Business School в Лондон, а през 2011 г. започва работа в инвестиционното подразделение на HSBC с фокус върху дълговите пазари на развиващи се страни, посочва в биографичната справка за него изданието.

През септември 2015 г. българинът заема позиция в BNP Paribas за структурирането на синдикирани заеми чрез международни дългови емисии, деноминирани в евро и лири стерлинги. Банката беше една от четирите, които участваха в подготовката на емисията за 2 млрд. евро, пласирана от българското правителство през март тази година с голям успех.

В тазгодишното издание на класацията 40 Under 40 средната възраст на участниците е 35 години, като българинът е най-младият от всички.

Голяма част от включените в списъка работят в големи международни банки в Лондонското сити, но има финансисти от Париж, Франкфурт, Милано и Дубай. Сред тях има финансисти, структурирали едни от най-големите транзакции в Европа за 2015 г.

Близо 20% от включените в списъка са жени.

Financial News изготвя списъка с допитване до над 100 банкери, консултанти и големи корпоративни клиенти. Всички номинирани трябва да са на възраст под 40 години и да работят в банковия сектор на държави от Европа, Близкия изток и Африка.

След първоначалната селекция редакционният екип на изданието пресява кандидатите съобразно постиженията им и потенциала да подобрят резултатите си. Накрая избира 40 от тях, които включва в списък на изгряващите звезди, но без да ги подрежда по ранг.