Администрацията на мобилното приложение за съобщения "Уотсъп" (WhatsApp) подсили от вторник системата си за шифроване на данни. Това става след като Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ разби системата за сигурност на телефоните „Айфон” (iPhone) на корпорацията „Епъл”( Apple).

Съобщението е на компанията "Фейсбук" (Facebook ), която е собственик на месинджъра WhatsApp, който се използва от над един милиард души по целия свят.

От сега нататък, в системата WhatsApp ще работи крайно шифроване между абонатите, което означава, че съобщението ще може да бъде прочетено само от изпращача и получателя.

"Идеята е проста: когато изпращате съобщение, ще може да го прочете само този (или групата в чата), на когото го изпращате”, обяви администрацията на приложението.

"Никой няма да може да надникне … нито киберпрестъпници, нито хакери, нито деспотични режими. Дори ние няма да можем”, твърдят програмистите.

Решението за усилване на системата за кодиране бе взето седмица, след като ФБР обяви, че е успяло да проникне в системата, защитаваща от неразрешен достъп смартфоните iPhone. Мотивът на специалните служби е "разследване на терористични дейности".