След като гръмна скандалът "Панамските досиета", ще кажа следното. Има финансов рай, защото има финансов ад. Офшорките се правят в независими държави. А що се отнася до Владимир Путин, извинявам се за израза, той ще си го премести от левия в десния. Защото всички руснаци знаят, че президентът им е мултимилионер. Това каза икономистът Владимир Каролев в сутрешния блок на Нова тв. Той и социологът Андрей Райчев обсъдиха отзвука от "Документите на Панама".
Според Андрей Райчев зад цялата история се крие поредната конспирация. "Ясно е, че това е "активно мероприятие". И не само срещу Путин. Но се питаме защо продължава."
"Професионално съм се занимавал с това нещо. Но основната причина за офшорната зона не е криенето на парите, а намаляването на социалните данъци. Да, има мероприятие. Но то не е срещу Путин. Мероприятието е от политици и то леви политици и първата жертва е десен министър-председател - на Исландия. Идеята е да накажем богатите, които не си плащат данъците", коментира Каролев.
"Въпросът е кой ще надделее. По-тъпите, които искат да задържат положението, а то ще гръмне. Или по-умните, които искат да го реформират. Това са елементи от един много несправедлив ред", обясни Андрей Райчев.
"Съвсем законно е да си изпратиш парите в банката в една офшорна зона. Не случайно в офшорните зони над 100 000 евро започват заплатите на администраторите. Начинът да се спре това нещо е много прост - да се забрани анонимни фирми да ползват офшорните зони. И ако те по някакъв начин са откраднали пари от наркотици и т.н., ще могат да си харчат парите само в офшорните зони", каза още Каролев пред Нова тв.