На фона на „панамския скандал“ Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изиска от централноамериканската държава да наложи международните стандарти, за да предотврати укриването на данъци. Това заявление беше направено след проведената в Берлин среща между германския канцлер Ангела Меркел и представители на редица международни и финансови организации, съобщи "Дойче веле", цитирани от Фокус.
„Панама е последният крупен укривател, който все още позволява офшорни активи да бъдат скривани от данъчните и правоохранителните органи“, заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия. При това той подчерта, че Панама не е изпълнила поетите задължения да се придържа към международните стандарти на прозрачност.
„Панама трябва да приведе в ред делата си и неотложно да внедри тези стандарти“, подчерта Гурия.
Властите в централноамериканската държава Панама разкритикуваха като „несправедливи“ обвиненията на ОИСР, отправени след изтичането на огромно количество документи, които изобличават страната като офшорен рай, пише АФП.
В писмо до генералния секретар Анхел Гурия, написано от заместник-министъра на външните работи на Панама, се казва, че твърденията на ОИСР са „несправедливи и дискриминационни“, а фалшът им е "лесно доказуем“.