44-годишен мъж от балканското градче Твърдица ще бъде предаден на съд по бързото производство за фалшива гръцка шофьорска книжка – съобщиха от Областната дирекция на МВР в Сливен. И.Ю. подал заявление за подмяна на свидетелството с българско. В “Пътна полиция” веднага разбрали, че чуждестранното свидетелство е фалшиво и опитът за измама не успял.

Наша проверка установи, че това е четвъртият подобен случай само за последните няколко месеца в Сливенска област. Останалите трима шофьори, които бяха заловени с гръцки книжки-ментета, също са от Твърдишкия край. Единият от тях вече бе осъден по съкратеното следствие и получи 3 м. условно с 3-годишен изпитателен срок. “В съседна Гърция не се изисква кандидат-шофьорът да има минимум основно образование и затова някои граждани си вземат свидетелства от там” – обясниха служители на реда. Гръцката книжка, както и издадените в останалите страни от ЕС, е валидна за цялата територия на ЕС. Подмяната на този документ се налага при определени условя за уседналост в чуждата държава.

При последния случай на фалшиво свидетелство, 44-годишният мъж е искал да получи легален документ без въобще да е карал курсове и да е държал изпити за шофьор в Гърция. Той признал, че е платил 800 евро, за да получи ментето. Все още не е ясно къде се произвеждат нелегалните свидетелства за управление на МПС, уж издадени в Гърция. “Те може да наподобяват гръцките, но това не означава, че се правят в тази държава” – коментираха криминалисти.