Исландският премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон подаде оставка, съобщават „Дойче веле”, АФП и ТАСС. Това гласи официално съобщение на неговата Прогресивна партия. „Премиерът заяви пред парламентарната група, че ще подаде оставка като министър-председател. Аз ще поема поста”, заяви земеделският министър Сигурдур Инги Йохансон.

По-рано Гунлаугсон заяви, че ще разпусне парламента и ще свика нови избори, в случай че изгуби подкрепата на коалиционната Партия на независимостта. Президентът Олафур Гримсон прекъсна посещението си в САЩ и по-късно днес се очаква да се върне в Рейкявик. В излъчено по телевизията интервю той заяви, че иска да проведе консултации с по-младшия коалиционен партньор на правителството, преди да вземе решение за разпускане на парламента.

В Исландия само за ден възникна огромно недоволство срещу Гунлаугсон, след като публикуваните от Международния консорциум на разследващите журналисти „Панамски документи” показаха, че премиерът и съпругата му са държали милиони долари в офшорна компания на Виржинските острови.

„Заявих на лидера на Партията на независимостта, че ако депутатите на партията смятат, че не могат да подкрепят правителството в изпълнението на съвместните задачи, ще разпусна парламента и ще свикам парламентарни избори”, гласи позиция на Гунлаугсон в социалната мрежа „Фейсбук”.

Вчера министър-председателят на Исландия заяви, че той и съпругата му по никакъв начин не са извършвали финансови злоупотреби и укриване на данъци чрез офшорната си компания „Винтри” (Wintris). Офшорната компания е създадена през 2007 г. от Гунлаугсон съвместно с бъдещата му съпруга. В края на 2009 г. той й прехвърля своите дялове срещу символичната сума от 1 долар. Когато става депутат за пръв път през април 2009 г. той пропуска да спомене за тази сметка в своята имуществена декларация, въпреки, че законът го задължава.

„Нейната компания не може да бъде наречена офшорна, в смисъла, че плаща данъци в чужбина, вместо в Исландия”, гласи вчерашна официална позиция на Гунлаугсон на уебсайта му.

„Премиерът трябва незабавно да подаде оставка”, написа бившият министър-предеседател на Исландия от Социалдемократическата партия Йохана Сигурдардотир във „Фейсбук”.

Опозицията ще поиска вот на недоверие още тази седмица, а повече от 24 000 исландци вече подписаха петиция с искане за оставката на Гунлаугсон.

Като знак на протест срещу разкритията хиляди исландци излязоха на демонстрация в Рейкявик снощи, за да поискат оставката на премиера Гунлаугсон.

Според полицията протестът е събрал повече хора дори от демонстрациите през 2009 г. след разкритието, че политическият елит е допуснал тежки пропуски в контрола на банките. Тогава протестите доведоха до оставката на правителството.

Гунлаугсон от своя страна отрича да е укривал данъци и изключва възможността да подаде оставка. Докато се провеждаше манифестацията с искането да си отиде от поста, премиерът трябваше да отговаря на въпроси в парламента. Той обясни, че не е разкрил по-рано за имуществото на семейството си, за да не стане богатството на жена му политически въпрос, съобщи телевизия RUV.