В Истанбул са арестувани 8 журналисти от закрития вестник „Каршъ“ /“Анти“/, те ще бъдат разследвани за опит за преврат и участие в терористична групировка, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Арестът е заради публикации по грандиозната корупционна афера, в която бе замесено и името на президентския син Билал Ердоган. Сред задържаните са издателят на вестника Туран Абабей, кореспондентът на в. „Заман“ Байрам Кайа и полицейски служител, предоставил видеозаписи на журналистите. Заповед за задържане е издадена и за главния координатор на вестника Кутлу Есендемир, който се намира в чужбина. Преписката срещу главния редактор Ерем Ердем, който е и депутат от Народно-републиканската партия, е изпратена отделно до прокуратурата.

Арестуваните са отведени в Съдебната палата, обвинението срещу тях е за опит за правителствен преврат, възпрепятстване на дейността на кабинета, участие във въоръжена терористична групировка, нарушаване на неприкосновеността на личния живот, поради които престъпления те ще бъдат съдени по закона за борба с тероризма. Със същите обвинения и под заплахата да получат доживотни присъди са в очакване на делото и главният редактор на в. „Джумхуриет“ Джан Дюндар и кореспондентът в Анкара Ердем Гюл, след като в началото на 2015 г. публикуваха доказателства за оръжейните доставки от Турция за терористите от ДАЕШ. По време на последната си визита в САЩ президентът Реджеп Тайип Ердоган бе принуден да говори и за свободата на словото, и в отговор на въпроси заяви, че в Турция няма журналисти в затвора заради ограничения на правото на изразяване, а 52 са зад решетките заради тероризъм.