Министър Москов се извини на общопрактикуващите лекари за това, че не се е съобразил с исканията им. Това заяви той в рамките на пресконференция, на която бяха представени новите параметри на рамковия договор, предаде репортер на БГНЕС.
"Дължа извинение от името на целия преговорен екип на общността на общопрактикуващите лекари, за това, че техните мнения и техните предложения не бяха взети още от началото на преговорния процес като предмет на дискусия и обсъждане”, заяви Москов.
Той посочи също, че при тежки и екстремни условия е имало поредица от срещи с Асоциацията на общопрактикуващите лекари, насочено към това да имат те възможност да по-добре да лекуват пациентите си и общата им цел - развитие и укрепване на доболничната помощ, Техните искания са били приети и са заложени като част от решението на касата, обясни той.
Общо 74.5 млн. лв. са допълнителните средства за лечение през 2016 г. Това заяви Иванка Кръстева - подуправител на НЗОК. От тях 12 млн. лв. са за лъчелечение и радиохирургия, 3 млн. лв. за неонатология, 23.4 млн. лв. за нови клинични пътеки за продължително лечение и 36.1 млн. лв. за първична извънболнична медицинска помощ и др.
В специализираната извънболнична помощ са предвидени 305 хил. повече първични прегледи, 122 хил. вторични прегледи, за което са отделени 13.5 млн. лв. допълнително, спрямо 2015 г.
Други промени в медицинската помощ предвиждат в първичната медицинска помощ да има допълнително 158 хил. прегледа на деца, както и 480 хил. допълнителни диспансерни прегледи за лица със сърдечно-съдови заболявания. Като за целта са предвидени допълнително 9.83 млн. лв. допълнително.
За медико-диагностична дейност ще има 3.15 млн. изследвания повече за заболявания, водещи до инвалидизация, а за тази дейност са отделени допълнително 12.63 млн. лв. За болничната медицинска помощ са предвидени допълнително три пътеки, комплексно лечение на онкоболестите, кактои повече пари за педиатрия, неонатология и гарантиране на дейностите по радиохирургия.