Ръководството МБАЛ-Бургас остро осъжда жестокото нападение над проф. д-р Стефан Станчев, който беше атакуван от двама маскирани нападнали с метални пръти в квартал „Бели брези“ в София. Проф. Станчев бе директор на МБАЛ Бургас през 2009-2010 г., работеше в болницата и дълги години бе методичен ръководител на Отделението по неврохирургия.Ето какво пишат от най-голямата бургаска болница за зверската атака:

Уважаеми представители на институциите в сферата на здравеопазването, научни дружества, правораздавателни органи. Обръщаме се към Вас с дълбока тревога, потресени от поредната жестокост, извършена над български лекар. Не намираме думи, с които да окачествим престъплението, жертва на което стана лекар, уважаван професор, човек, помогнал на хиляди - нашият колега проф. Стефан Станчев. Проф. Станчев оперираше в бургаската болница и бе неин директор преди години. Днес научихме, че е бил нападнат, пребит и сега е в тежко състояние, с опасност за живота. Предстои му тежко и трудно възстановяване.

Още по-цинично и нагло е, че този отвратителен акт е извършен в навечерието на Световния ден на здравето – ден, приет за празник на българските лекари,медицински сестри, медицински работници. В този ден се прекланяме пред техния труд, знания, умения! Каквито и да са причините, породили нечовешкото нападение, ние го приемаме като нападение върху лекар – човек, призван да спасява животи.

Призоваваме институциите в здравеопазването спешно да направят необходимото, за да се чувстват българските лекари защитени и да работят спокойно. Отчитаме, че нападенията по време на служба вече са инкриминирани, но това не е достатъчно и те не са намалели. В нашата работа обидите, грубите думи и заплахи са ежедневие. Едва ли има друг сектор, в който работещите да се чувстват толкова често унижавани.

Обръщаме се и към институциите в правораздаването – извършителите на този варварски акт да бъдат бързо разкрити и да понесат строго наказание. Обръщаме се и към медиите да не оставят този случай като поредната регистрация, а да проследят разкриването на престъплението, да покажат лицата на виновните и да следят процеса до момента, докато тези хора не влязат в затвора!

Пожелаваме на близките на проф. Станчев кураж и много сили, за да преминат през това изпитание. Вярваме, че той ще се възстанови напълно, за да помага на своите пациенти! От ръководството и персонала на МБАЛ Бургас АД

Както БЛИЦ първи съобщи, 58-годишният мъж бе нападнат рано тази сутрин в столичния квартал „Бели брези”, докато разхождал кучето си. Нападателите са били трима, маскирани. Не е ясно какъв е мотивът на престъплението, предполага се грабеж или нападение за лично отмъщение.