Няма опасност за живота на пребития началник на Клиниката по ортопедия и травматология в болница „Св. Анна” проф. Стефан Станчев, съобщиха на брифинг негови колеги-лекари от болницата, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Станчев има тежка черепно-мозъчна травма, но лекарите очакват той напълно да се възстанови от нея. Има риск професорът да загуби едното си око. Д-р Желю Димов разказа, че най-вероятно проф. Станчев е ударен с някакъв твърд предмет. Нараняванията били такива, че трябвало незабавно да тръгне към операция. Според лекарите окото най-вероятно ще бъде загубено, защото има руптура на цялото око с изтичане на очното съдържимо. Окончателно в каква степен ще има и дали ще има увреждане на зрението може да се каже в следващите дни и седмици или месеци. По отношение на лицевата травма всичко е възстановено в нормални граници, няма да има външен дефект. "Аз и целият екип на Св. Анна сме шокирани от случилото се с проф. Станчев. Осъждаме всички форми на насилие и се надяваме извършителите да бъдат разкрити най-бързо", каза д-р Славчо Близнаков директор на софийската Окръжна болница "Света Анна“. „Този тип удари – не знам дали целят да бъде сплашен, но е можело да бъде убит на място и без това са нанесени достатъчно тежки травми, така че дали е за сплашване или не – това си е направо опит за убийство“, каза директорът на Св. Анна.

Проф. Станчев е трябвало да бъде на работа в 8 часа тази сутрин.

Полицията издирва трима преки извършители на зверския побой над проф. Станчев. Около 7.15 часа тази сутрин, докато разхождал кучето си, проф. Стефан Станчев бил нападнат пред дома му в квартал „Бели брези”. В резултат на побоя проф. Станчев е получил черепно-мозъчна травма, лицево –челюстна травма и травма на окото - има опасност от загуба на зрението, съобщиха по-рано от Окръжна болница.