Шокиращите 14 лева за един месец труд е получил служител под прикритие, внедрен от КТ „Подkрепа“  българска търговска хранителна верига.

Несъответствията между публикуваните условия за работа и действителността са фрапиращи.

Според Ваня Григорова, икономически съветник към синдиката, проблемът съществува от много време и правата на работниците се намаляват непрекъснато.

Тайният служител Дария Захариева е кандидатствала за рекламния отдел на търговската верига, но я назначават като редови служител. Според офертата касиер, зеленчукар и работник топла кухня трябва да получава между 800 и 1225 лева бруто. Зеленчукарите получават бонус от 100 лева, когато работят през летните месеци.

Ситуацията в действителност е съвсем различна. Заплатата по договор е драстично по-ниска от обявената. Документално заплащането е 440 лева. Около 900 лева нетна заплата имат шанс да получат само ръководните длъжности в магазина, които работят по 12 часа на ден.

Работното време вместо 8 часа е значително по-голямо, като Дария Захариева обясни, че ѝ се е налагало да бъде 9 часа без храна и вода, защото не е имала възможност. През цялото време е трябвало да стои права, тъй като касиерът няма право да сяда. Обещан ѝ е бонус от 300 лева, ако първите три месеца не се разболее. Освен това получаваш паричен бонус 300 лева, ако доведеш на работа свой приятел и той не напусне поне 3 месеца.

Служителите заплащат всяка бракувана стока. Забранява се разговорът по телефон, дори и да е спешно. Ако някой наруши тази забрана, глобата за разговор по телефона се плаща не само от провинилия се, но и от всички служители. Служителите се глобяват и ако не хванат клиент, задигнал стока от магазина. Освен това всяка стъпка на служителите се наблюдава с видеокамери.

Внедрената служителка се натъкнала на свой колега-отговорник, чиятодлъжност била да рови в кофите с отпадъци, да снима опаковки от хранителни стоки и да изисква касова бележка от служители за тях. С лошо око се гледало и на разговора между самите служители, тъй като се считало, че те можело да се договорят да ощетят компанията.

Основният извод след проверката на Захариева е, че работната седмица е шестдневна, има огромно текучество на персонал, създават се фалшиви очаквания в кандидат-служителите, работната атмосфера е отровна, има санкции, глоби и се насърчава доносничеството.

Реално след един месец заплатата на Дария Захариева с глобите и удръжките е 14 лева.