Германия иска да вкара в списък собствениците на офшорни фирми и сметки
Това е най-големият скандал с изтичане на данни в историята досега.
Как започна всичко и по какъв начин е протекло разследването на т. нар. „Панама пейпърс” скандал? Защо първи изплуваха имената на Путин и Асад? Участващите в разследването от вестник „Зюддойче цайтунг” обясниха това.
Преди близо година един анонимен източник се свързва със „Зюддойче цайтунг” и пита дали се интересуват от данни за офшорни сметки. Пише им в секретен чат под името Джон Доу – псевдоним, който в Америка се използва като „Иван Иванов”.
Журналистите го питат защо им предава данните, а „Джон Доу” твърди, че иска всички тези случаи просто да спрат. След като получава огромния масив данни, редакцията се свързва с колеги от Франция и Великобритания, и накрая включва и международната асоциация на разследващите журналисти ICIJ.
Данните са над 2 терабайта. „Всеки ден се сблъсквахме със сензационен случай”, казват разследващите.
Над 150 журналисти се срещат няколко пъти в Ню Йорк и Мюнхен. Правят своя база данни, в която информацията да може да се подрежда и да е по-лесна за търсене. Да се прегледат всички данни е невъзможно, трябва да се намери друг начин. Всъщност в масива не присъстват всички данни на кантората, някои са непълни, други представляват просто копия на паспорти или договори.
Екипът решава да прави разследването си по теми и по имена, като започват с имената на най-известните. Висши мениджъри, Асад, Путин, Кадафи... Ако не се намерят данни за самия човек, това все още не означава нищо, затова проверяват и неговите роднини и близки приятели. За да съставят кръга от близки и познати те говорят с експерти, неправителствени организации, журналисти, разследващи. Така попадат на приятеля на Путин – челиста Ролдугин. Музикант, който няма собствен бизнес, а изплува от документите със сметки, измерващи се в трицифрени милиони. По същия начин изплуват сметките на фамилията Асад.
Другият важен момент в разследването са договорите, които изплуват от масива данни. В тях нарочно създадени фирми купуват или продават, като договорът е подписан от директора на тези фирми. Този директор се намира в Панама и всъщност няма представа какво правят точно фирмите. Договорите се подписват от него и се връщат обратно на действителните извършители на сделката. Така може да се стигне до парите на руската мафия, японската мафия, сицилианската мафия, оръжейни търговци, педофилски мрежи – всеки, който укрива парите си заради престъпна дейност. Първата голяма жертва на скандала най-вероятно ще е исландският премиер, който е открит по същия начин – с проучване на името му и на имената на роднините му. Оказва се, че е свързан с фирма в данните, на чието име се съхраняват три до четири милиона долара.
В данните за офшорни фирми присъстват и имената на хиляди германци, които обаче не са политици, общественици или във фокуса на общественото мнение и затова техните имена не се съобщават. Сред тях личат имената на аристократи, милионери, шоузвезди, футболни треньори. Почти няма голяма банка, която да не се е възползвала от услугите на кантората Мосак-Фосека. Разследващите са се свързали с всеки от заподозрените и са го конфронтирали с разкритията си за реакция преди публикацията. Питане са пратили и до Кремъл, но от там няма отговор. Германските банки и десетки фирми обаче са пратили д оредакцията досиетата с платените си данъци, за да отхвърлят съмненията от себе си. В момента се разплита случай, в който мениджърите на „Сименс” са отделили огромни суми и са ги използвали за лични покупки. „Сименс” бе обвинена преди години в корупция и едва се възстанови от скандала.
Присъствието на толкова много германски имена в списъците е обяснимо – основателят на кантората, от която изтекоха данни, е германецът Юрген Мосак. Една не малка част от германските клиенти на кантората са препратени от банки в Швейцария и Лихтенщайн, което увеличава подозренията, че става дума за опит да се заобиколи плащането на данъци. Германските финансови служби започнаха разследване на получените данни, за да засекат кои фирми са укрили в офшорните зони пари от налози. Министърът на правосъдието Хайко Маас обяви, че ще настоява за създаване на регистър на офшорните компании, в който всеки германски гражданин, искащ да вложи парите си в офшорна зона, да бъде регистриран с истинското си име и адрес.