Пациентите, страдащи от онкологични заболявания, не са получавали адекватна медицинска помощ навсякъде в страната до момента. Това стана ясно по време на пресконференция на министъра на здравеопазването Петър Москов, в която участваха и директорите на по-големи онкодиспансери в страната, предаде репортер на БГНЕС.
Според д-р Мария Рачева - председател на Сдружението на лечебните заведения по онкология в страната, до момента не във всички болници, които лекуват онкозаболявания, се е подхождало по най-правилния начин.
Д-р Рачева даде два смущаващи примера - първо, при човек с карцином на дебелото черво, разположен на 6 см от ануса досега се е практикувало да се направи операция, при която карциномът се премахва и се прави т.нар. анус претер. Едва след това се правят изследвания и се започва лечение с химиотерапия или лъчелечение.
Друг пример засяга много жени. Става дума за рак на шийката на матката, който, според нея е плоскоклетъчен карцином, който се премахва напълно при лъчелечение и не се налага задължително да се прави операция. Досега обаче практиката е била първо да се реже и след това да се преценява дали изобщо е имало смисъл от това.
Министърът на здравеопазването Петър Москов дори посочи, че има болници, които искат да запазят бизнес плана си и затова са били против направените законови промени, които влязоха в сила от 1 април. Той посочи, че за 3 болници има такива сигнали получени в министерството. Москов разкри, че са искали от него да направи компромис и да позволи досегашната практика в лечението на онкоболните.
Той заяви, че има сигнали в прокуратурата, които е пуснал срещу лекари, рискували здравето и живота на пациентите си, за да се запази бизнес планът на болницата. ”Това, което вие го предполагате, аз го знам”, лаконично обясни той.
В страната, след промените от 1 април, касаещи болниците да покриват критерии за комплексност, ще работят онкокомитети. В момента над 25 болници покриват тези критерии, а 7-8 болници трябва да сключат допълнително договори с други лечебни заведения, за да покриват тези критерии.
В страната ще заработят около 180 такива онкокомитета. В тях ще има най-различни лекари - специалисти като патоанатом, уролог, онколог, и др. Това е част от идеята за комплексно лечение на онкозаболяванията, който се въвежда от 1 април.
Всъщност новото, което се предлага сега е, че за разлика от момента до 1 април, болните ще получават програма за лечението си от тези онкокомитети. Те ще преценяват спрямо стадия на онкозаболяването, направената хистология, морфология на тумора и други, какво е най-доброто лечение на пациента и ще му предоставят този план. След това пациентът ще се лекува съобразно направената програма. С този план пациентът няма да бъде задължен да се лекува в точно определено място. Той просто ще има визия какво се случва с него и какво му предстои. Нещо, което до момента не беше ясно на много онкологично болни пациенти. Новото от 1 април е, че пациентът вече няма да може да се лекува, без да бъде направено съобразяване с лечението му до момента. Друга новост е, че вече ще има и контрол на работата на тези онкокомисии, какъвто до момента не е съществувал.
След като започне лечението си, пациентът ще получи продължение на това лечение. Ако се налага например да му се прави химиотерапия, неговият казус ще бъде разгледан от друг комитет по химиотерапия и т.н. Идеята е специалисти по всеки етап от лечението да дадат становище за продължението на лечението, за да може да се помогне в най-голяма степен на пациента.
Присъствието на пациента не е задължително по време на заседанията на тези комитети, които ще заседават всяка седмица. Пациентът няма и да се забавя, защото неговият здравен казус ще бъде разглеждан докато трае лечението му и преди следващата стъпка от него.
Интересното е, че такива комитети е имало и до момента, но те не са работили пълноценно навсякъде. Лечението не приключва с извършването на хирургична операция или прилагане на лъчелечение.
Проф. д-р Галина Куртева, управител на Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания, заяви, че това лечение (след заседание на онкокомитет) е стандарт по света. Това означава компетентност на лечението.
Проблем е, че в момента се оказва, че има дефицит на патолози, които трябва да участват задължително във въпросните комисии. Към момента те са 65 за цялата страна.