През изминалата седмица Българска агенция по безопасност на храните бракува 730 килограма негодни за консумация храни, съобщиха от държавното ведомство.
Нередностите са констатирани по време на плановите проверки по официален контрол. Инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните Благоевград са бракували 320 килограма храни от животински произход, които са били без здравна и идентификационна маркировка. ОДБХ, град Сливен конфискува 220 килограма говеждо месо от нерегламентирано заклани животни в село Скобелево. Служителите на ОДБХ, София област са установили 122 килограма храни от животински произход с изтекъл срок на годност, липса на етикети и нарушена цялост.
Инспектирани са общо 2181 обекта от търговска мрежа и обществено хранене на територията на цялата страна. Нарушения, които инспекторите констатират са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, предлагане на храни без етикети, без здравна и идентификационна маркировка, както и несъответствия по сградов фонд и технологично оборудване и осъществяване на нерегламентирана дейност.
В резултат на установените несъответствия са съставени 45 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 191 предписания за отстраняване на несъответствия.