Най-известният автокрадец на Пловдив Димитър Филипов-Дамаджаната е починал в неделя вечерта. 40-годишния мъж е издъхнал в съня си, а причината за смъртта му е болно сърце, съобщи TNS.bg. Той от години имал здравословни проблеми, правел тежки хипертонични кризи, събирал вода.
През последната седмица той отново се чувствал зле и кардиологът му настоявал да влезе за лечение в болница. Филипов обаче отказал и обещал в понеделник да постъпи в болница.
Дамаджаната бе представител на стария ъндърграунд, като приживе си бе извоювал място сред най-известните автокрадци на държавата. Последно той бе зад решетките за рекет, който поискал за откраднат мотор. Преди това той излежа 5-годишна присъда за изнудване на известен пловдивски бизнесмен. Той откраднал камион с бира от склада на Иван Хованесян и изнудвал предприемача да му плати 10 500 лева, за да му го върне.
Задържан е многократно, осъждан е 5 пъти. Дамаджаната бе една от най-колоритните фигури на пловдивския ъндърграунд. Негова запазена марка бе огромно кожено яке, върху което бе изписан прякорът му. И без надписа обаче трудно някой би го объркал - той тежеше около 240 килограма. През последните години, вероятно заради здравословните си проблеми, Филипов се беше "укротил" и работеше на борсата в Първенец.
Днес в 13 часа, приятелите и близки ще го изпратят на гробището в Коматево.