Априлското въстание постигна целта си – създаде българска национална държава. Това заяви в интервю за БГНЕС историкът акад. Константин Косев.
Моята основна теза беше да направя опит да представя Априлското въстание в истинския му мащаб, разказа акад. Косев относно най-новата си книга „Априлското въстание и възникването на Княжество България”, която е посветена на 140 години от това забележително събитие за епохата на Възраждането.

„Свикнали сме да плащаме данък на вкоренени предубеждения, че Априлското въстание е неуспешно, че е завършило с погром и от него едва ли не няма полза. Според мен то е единственото въстание, което постигна целта си в Европа. Целта беше да създаде българска национална държава”, категоричен е историкът. Той допълва, че друго въстание в Европа не помним да е постигнало тази цел.

Една-единствена поука можем да си извадим за Априлското въстание от съвременна гледна точка, категоричен е акад. Константин Косев, а именно за самоотверженост, когато става дума за народа, нацията и държавата.

„Книгата „Априлското въстание и възникването на Княжество България” е нова интерпретация на Априлското въстание, тъй като десетилетия учим за разгрома му по места, а всъщност то си изпълни задачата. Единственият критерий дали едно събитие е постигнало целта си е успехът”, смята авторът.

Според него заради отричането на Априлското въстание, без да търсим позитивите от него, стигнахме до положението да се пусне негативна представа в обществото за това крупно събитие.

„Трябва да знаем, че международната политическа конюнктура само няколко пъти в нашата нова история е помогнала на България. Единият от тези случаи е Априлското въстание”, каза още акад. Константин Косев.