За първи път от 2011 година военните разходи в света отбелязват ръст през миналата година, съобщи в доклад Стокхолмският институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI). Най-много са се увеличили парите за армиите в Азия, Източна и Централна Европа и Близкия Изток. Както и преди, начело е военният бюджет на САЩ, който е в размер на 596 милиарда долара или 36% от всички средства, давани за тази цел в света. На второто място е Китай, който увеличава парите си за отбрана със 7.4% на годишна база и те вече са 215 милиарда долара, трета е Саудитска Арабия, която харчи за тази цел 87.2 милиарда долара. 

Русия свива парите си за отбрана със 7.5% на годишна база и дава за армията си 66.4 милиарда долара, с което заема четвъртото място в класацията. В Централна и Източна Европа е регистриран ръст на военните бюджети с 13%, като най-много харчат страни, намиращи се в непосредствена близост до Русия и Украйна.

Това важи за прибалтийските републики, Румъния и Словакия. В страните от Западна Европа има регистриран спад на военните разходи с 1.3%.