Редица държави започнаха разследвания след мащабните разкрития на Мeждународния консорциум на разследващите журналисти за схемите за укриване на данъци на богати клиенти на панамската фирма „Мосак Фонсека“, станали известни като „Панамските документи“.

Австралия вече започна разследване срещу 800 клиенти на правната фирма. Франция и Холандия също обявиха, че ще проведат разследване. В същото време правен източник от Испания съобщи, че страната е започнала разследване по обвинения в пране на пари заради разкритията от „Панамските документи“.

Самата държава Панама също заяви, че ще започне разследване. "Описаните в национални и международни медии факти под името "Панамски документи" ще бъдат обект на разследване“, съобщи панамското министерство на вътрешните работи в комюнике.

Данните от разкритията представляват общо 11,5 млн. документи на компанията „Мосак Фонсека“, която специализира в създаването на офшорни компании. Първоначално информацията е била получена от германското издание „Зюддойче цайтунг“, но в последствие масивите от информация са разпределени между 370 журналисти от повече от 70 страни.

Сред по-известните личности, чиито имена изплуваха в скандала, са приближени на руския президент Владимир Путин, роднини на китайския лидер Си Дзинпин, на исландския премиер Зигмундур Давид Гунлаугсон, както и на аржентинския президент Маурисио Макри.

Сред имената на други известни личности, замесени в скандала, са и тези на испанския режисьор и носител на „Оскар“ Педро Алмодовар, китайската кинозвезда Джеки Чан и близки на нападателя на „Барселона“ Лео Меси.

В същото време панамска компания може да е помогнала за укриването на милиони долари от една от най-мащабните кражби в света, при която през 1983 г. от летището „Хийтроу“ в Лондон са откраднати 40 млн. долара.

30 германски банки са ползвали услугите на „Мосак Фонсека“

Документите посочват също така, че освен известни личности, близо 30 германски банки, сред които „Дойче банк“ и „Комерцбанк“, са ползвали услугите на правната компания.

Най-малко 28 германски банки са прибягвали през последните години до услугите на фирмата “Мосак Фонсека“, пише германският в. „Зюддойче цайтунг“, който е член на Мeждународния консорциум за разследваща журналистика.

Според изданието германските банки са създавали или администрирали в „Мосак Фонсека“ повече от 1200 фиктивни компании за нуждите на своите клиенти. Само „Дойче банк“ е използвала до 2007 г. повече от 400 офшорни компании, пише вестникът. Според него няколко хиляди германци са използвали офшорните компании на "Мосак Фонсека".

Според изданието освен „Дойче банк“ и „Комерцбанк“ и някои регионални банки също са използвали услугите на „Мосак Фонсека“, но техните имена не се споменават. Все пак изданието уточнява, че въпросните замесени банки през последните години са променили политиката си.
„В „Дойче банк“ осъзнаваме напълно значението на този проблем. Подобрили сме процедурите на прием на клиенти и проверките на хората, с които работим", реагира най-голямата германска банка.

В същото време компанията „Сименс“, която през 2000 г. беше в центъра на огромен скандал с подкупи, също се оказа, че фигурира в панамските документи. От "Сименс" посочиха, че не са запознати още с изложените документи, но обясниха, че става въпрос за "стари, известни вече случаи".
Берлин се надява, че разкритията от "Панамските документи" ще дадат тласък на борбата с прането на пари и данъчните измами. "Надяваме се, че сегашният дебат ще допринесе да се засили натиска", каза говорителят на германския министър на финансите Волфганг Шойбле.

В „Панамските документи“ няма данни за американски политици

В същото време в “Панамските документи” няма данни за американски политици, съобщи директорът на Международния консорциум на разследващите журналисти Джерард Райл.

На въпрос дали ще бъде публикувано и нещо за американски политици, Райл отговори, че няма да има изнесена такава информация, тъй като "за съжаление не разполагаме с такива данни". Той все пак отбеляза, че в най-скоро време ще има публикувани много американски имена, но не и на политически личности.

Райл посочи, че един от медийните партньори на консорциума - вестник “Маями Хералд” вече разкрива отделни такива имена на американски публични личности. Цитирани са имената на семейство строителни предприемачи - баща и син Коен, който са били клиенти на “Мосак Фонсека”. През 2011 г. двамата са осъдени на 10 години затвор за укриване на данъци в особено големи размери.

От своя страна прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест отказа да даде конкретен коментар на американската президентска институция за т.нар. „Панамски документи”.

„Нямам коментар относно конкретната достоверност на тези документи. Не знам за изменения в нашата политика или създаване на специален орган, в резултат от тези публикации”, заяви Ърнест. По думите му, САЩ продължава да подкрепя повишаването на прозрачността на международната финансова система и борбата с корупцията.

Офшорните компании, свързани със САЩ са малко, в сравнение с тези в целия останал свят. Вероятната причина за това е, че американската система не предвижда особено облагане на най-богатите, в сравнение с други държави.

Хиляди протестираха срещу Гунлаугсон в Исландия

Като знак на протест срещу разкритията хиляди исландци излязоха на демонстрация в Рейкявик снощи, за да поискат оставката на премиера Гунлаугсон.

Според документите Гунлаугсон и съпругата му са държали милиони долари в компанията „Винтри” (Wintris) на Вирджинските острови. Офшорната компания е създадена през 2007 г. от Гунлаугсон съвместно с бъдещата му съпруга. В края на 2009 г. той й прехвърля своите дялове срещу символичната сума от 1 долар. Когато става депутат за пръв път през април 2009 г. той пропуска да спомене за тази сметка в своята имуществена декларация, въпреки, че законът го задължава.

Според полицията протестът е събрал повече хора дори от демонстрациите през 2009 г. след разкритието, че политическият елит е допуснал тежки пропуски в контрола на банките. Тогава протестите доведоха до оставката на правителството.

Гунлаугсон от своя страна отрича да е укривал данъци и изключва възможността да подаде оставка. Докато се провеждаше манифестацията с искането да си отиде от поста, премиерът трябваше да отговаря на въпроси в парламента. Той обясни, че не е разкрил по-рано за имуществото на семейството си, за да не стане богатството на жена му политически въпрос, съобщи телевизия RUV. Опозицията внесе срещу него вот на недоверие, който трябва да се гласува в парламента, като датата за това все още не е определена.