Кухнята е едно от най-често обитаваните помещения в дома и често нейният вид, размер и разположение са водещи при избор от имоти за продан Русе. Напоследък тенденциите, свързани с това помещение, са за комбинирането му с трапезарията или хола, с цел по-голям простор и удобство в ежедневието. Ето защо предварителното планиране, свързано с обзавеждането и оборудването на кухнята, е много важно. Тук ще ви дадем някои насоки, които ще ви бъдат от полза.
ИЗМЕРВАНЕ НА ПОМЕЩЕНИЕТО. Много важна част от цялостното планиране на едно помещение, в това число и на кухненското, е вземане на точните му размери в сантиметри. Добре е, когато правите измерването, помещението да е празно. Обърнете особено внимание на ъглите и се уверете, че са прави. Ако имате неправилни ъгли, може да помислите за някакво нестандартно обзавеждане за конкретното място. Преценете също така и доколко прави и гладки са стените, на които ще разположите кухненските шкафове. Наличието на врати и прозорци също има съществена роля при планирането.
ПОДРЕЖДАНЕ НА МЕБЕЛИТЕ. По принцип за кухнята се определя едно от големите помещения в дома, но както казахме и по-горе, в последно време е модерно в едно голямо пространство да се разположат кухненски бокс, трапезария и хол. Това е доста удобно решение, въпреки че по този начин частта за кухня става по-малка. Големите стаи предлагат много възможности за разположението на мебелите и оборудването и създават чувство за простор.
Съществуват различни варианти за оформление на кухненската част. Едни от най-често срещаните са едноредовите, L – образните и U – образните. Първият вариант е за по-малки помещения, в които може да се използва само едната стена. Вторият вариант е много удобен и практичен. Той се използва, когато имаме на разположение две свободни стени една до друга. Последният вариант се използва в големи помещения и  заемат три стени от него. Тук има възможност да се поставят всички необходими уреди и мебели, без да се тревожим, че помещението ще стане твърде малко.
КОМБИНАЦИЯ НА МОДУЛИТЕ ЗА ВГРАЖДАНЕ. Най-често използваните кухненски шкафове са долни, горни и високи шкафове. Обикновено те имат стандартни размери. Ако такива не ви устройват, можете да си поръчате и кухненско обзавеждане по ваши размери. Все по-често се наблюдават модерни дизайнерски решения, които освен че изглеждат добре, предлагат и рационалното използване на свободните площи. Това важи с най-пълна сила за ъгловите елементи. Особено практични са и големите чекмеджета, в които лесно се побират тенджери, тигани и друга посуда. Те обикновено се разполагат на долния ред, за да не тежат на конструкцията. Високите шкафове също са много предпочитани. Всичко е въпрос на индивидуален избор и вкус.
МЯСТО ЗА КУХНЕНСКИТЕ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ. Обикновено в кухнята всеки държи множество различни принадлежности и вещи, които използва всекидневно или доста често. За да са винаги подредени и да са под ръка, трябва да създадем определени принципи. Например тежките съдове за готвене е най-правилно да са в долните шкафове и то в близост до печката. Рядко използваните сервизи се поставят на по-трудно достъпни места. Малките електроуреди като кафеварка и сокоизтисквачка е добре да са в близост до контакт, за да не се проточват кабелите им през кухненския плот. Съдомиялната пък се поставя в близост до чешмата, за да има възможност за лесно изплакване на съдовете преди подреждането им в нея.
Въпреки, че кухнята е преди всичко работно помещение, има начин тя да се превърне в любимо място за цялото семейство. Само трябва да използвате въображението си и да вложите капка любов.