Има опасност под бурката да се крие терорист. Каква е гаранцията, че не я носи мъж. Това заяви адвокат Марин Марковски пред Нова тв по повод идеята на ВМРО да бъдат забранени носенето на бурки на обществени места.

„Това е забранено със закон в Турция, Франция, Белгия и в някои провинции на Германия. Трябва да има текст в Закона за вероизповеданията, който да съчетава правото на религиозен избор с интересите на гражданите в държавата – да се забрани използването на ритеали, дрехи и различни манипулации, свързани с религиозни разбирания и вярвания, и са против законите на Републиката”, заяви Марковски.По думите му проверката на жените с бурки може да се направи не само на летището, а и в мола.

„Не можем да намерим жена полицаи за всяка жена с бурка. Трябва да има възможност да се задържи тази жена с бурка за 24 часа и в районното управление да бъде разпитана и да се установи нейната самоличност”, добави още адвокат Марковски.

„На 1 юли 2014 г. има решение на Европейския съвет по правата на човека, който казва, че бурката нарушава съвместното живеене. Идеята е да бъдеш с открито лице”, обясни богословът д-р Тони Николов.

Трябва да има закон, който да предвижда и глоба

„Има и мъжка бурка, наречена „Галабея”. Шие се от платове за костюм, но не може да се слага сако. Трябда да отчитаме реалностите, в които живеем. Европа е във война. Трябва да отчитаме човешките права, но правната норма е свързана с реалните нужди на хората. Няма пречка да бъде уредено юридически, без да се посегне на правата на хората. Трябва да има ясен текст в Наказателния кодекс, който да предвижда и глоба. Въпросът е принципен и заслужава законово решение”, добави адвокат Марин Марковски.

„Във Франция има наложени около 600 глоби за носенето на бурки. В едно общество трудно се налага това. Този процес няма да бъде лесен. Прекомерната репресия, като задържането за 24 часа, например, обикновено не е ефективна”, контрира богословът д-р Николов.

„Задържането за 24 часа е хуманен акт. Законите трябва да се спазват, защото иначе ще бъдем джунгла, а не общество”, на мнение е адвокат Марковски.

Бурките не са типичини за исляма, не се споменават в корана

“Бурките са нетипични за исляма. Никъде в корана думата бурка не се среща, нито пък принуда да се носи бурка”. Това коментира експертът Алекс Алексиев пред БТВ . Според него това е пропаганда в полза на Ислямска държава и войната.

„Нашият български ислям няма нищо общо с т.нар. саудитски ислям или уахабизъм. В България има традиционен много умерен ислям, аз също смятам, че тези хора които слагат бурки, го правят срещу заплащане “, заяви още експертът.