Властите на Обединеното кралство са поискали копие от така наречените „Панама пейпърс” с данни за офшорни сметки на редица представители на световния политически и бизнес елит.

Правителството на Острова поиска документацията, за да я изучи и предприеме подходящи мерки в борбата с укриването на данъци.

Според британски медии сред лицата, включени в документите е и бащата на британския премиер Дейвид Камерън – Ян Камерън.

В неделя Международният консорциум по разследваща журналистика, базиран във Вашингтон, публикува 11,5 млн. документи с данни за офшорни сметки на редица настоящи и бивши лидери. Публикациите се основават на изтекла информация на панамската компания „Мосак Фонсека”,която осигурява правна помощ при регистрацията на фирми в офшорни зони.

Изтеклите документи съдържат информация и материали за бившия египетски президент Хосни Мубарак, бившия либийски лидер Муамар Кадафи, сирийския президент Башар Асад, украинския президент Петро Порошенко и много други.

Френският президент Франсоа Оланд увери, че публикациите ще бъдат последвани от съдебни дела във Франция.

"Всички данни, които се изнасят, дават основание за започване на разследване от данъчните органи и ще доведат до съдебни производства", увери френският президент.