Бившият министър-председател на Исландия Йохана Сигурдардотир заедно с още 16 000 исландци призова своя приемник да подаде оставка, след като името му се появи в международно разследване по отношение авоарите на хора с ръководни длъжности в офшорни зони."Премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон трябва незабавно да подаде оставка", написа Йохана Сигурдардотир вчера вечерта във "Фейсбук".
"Хората не бива да имат премиер, от когото се срамуват. Министър-председателят е демонстрирал недоверието си в исландската валута и икономика, влагайки парите си в офшорка. Той, изглежда, не разбира какво значи морал", допълни тя.

Според разгласените документи от Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон сегашният министър-председател Гунлаугсон и съпругата му са открили фирма на Британските Вирджински острови, за да укрият в нея милиони долари.

Гунлаугсон бе избран през 2013 г. с обещанието да скъса с практиките, въвлекли острова в няколко последователни финансови кризи. Той нееднократно е заявявал вярата си в исландската крона.

Над 16 000 исландци са подписали петиция с искане за неговата оставка, а опозицията ще поиска вот на недоверие в парламента, който вероятно ще бъде гласуван тази седмица, отбеляза АФП.