Творбите на Шекспир не са били написани от Барда, а от еврейката Амелия Басано, произхождаща от венецианско музикално семейство, живеещо в Лондон, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БНТ. Изданието цитира новата книга на Джон Хъдсън, водещ експерт по творчеството на Шекспир. Тя е озаглавена "Смуглата лейди на Шекспир". Според автора на книгата Басано е родена през 1569 година в семейството на венециански придворни музиканти, които забавлявали кралица Елизабет Първа. Като тийнейджърка тя става метреса на лорд Хенри Кери, отговарящ за английския театър и патрон на трупата, която представяла шекспировите пиеси. Амелия се издигнала и получила всички умения и контакти, за да попълни репертоара, приписван на Барда.

Според автора Джон Хъдсън Амелия Басано е имала любовна афера и с драматурга Кристофър Марлоу, автор на "Трагичната история за живота и смъртта на доктор Фауст". Тя забременяла от него и починала в бедност през 1645 година.

Според автора на изследването повечето от сюжетите на Барда са чуждоземни, а е известно, че Шекспир никога не е пътувал извън Англия. В някои от пиесите личат задълбочените знания за Италия, родината на семейството на Амелия, познанията ѝ по лов със соколи, хлебарството и на еврейския език.

"След като нашият свят става все по-малко расистки, сексистки и догмите започват да падат, идва времето да узнаем истинската история за Амелия Басано", изтъква Джон Хъдсън.

Много хора споделят мнението на автора, като съвсем не е случайно присъствието на Емилия в "Отело" и на Басанио във "Венецианският търговец".