„Световният ред стремително се променя. Започват процеси, които са изключително мощни на всички места по света. Освен това, което се случва в Близкия Изток, нека видим какво се случва в Америка с Тръмп, в Европа и ЕС с мигрантите и тероризма, със загубата на контрол на най-мощните държави върху процесите. Най-мощните държави вече не могат да контролират нещата”.Така обясни специално за БЛИЦ политологът и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” доц. Александър Маринов изтичането на т.н. „Панамски документи” в публичното пространство, от които става ясно, че огромни финансови потоци, свързани със световни лидери, известни личности, банки и адвокатски кантори, са потекли към офшорната зона в Панама.

Според Маринов в момента е настъпил не контролиран, както сме си мислили досега, а истински хаос. „Това е една от причините Русия и Америка внезапно да потърсят общ език и да се стремят да намират общи решения”, смята той.

„Но като цяло нещата са извън контрол и целият този наплив от информация – къде сензационна, къде за неща, за които много хора са се досещали, засилва чувството за несигурност, нестабилност. В този случай не съм склонен да разсъждавам през призмата на някаква глобална теория на конспирацията, а смятам, че изтичането на тази и на други информации, се тласка от различни интереси, които не могат да бъдат съгласувани, не могат да бъдат овладени, защото започва хаосът. 

Според Маринов особено важен е въпросът защо тази информация излиза точно сега? „Това е големият въпрос, който поражда съмненията за възможна манипулация”, твърди той. „Интересен е и въпросът дали всичко е оповестено”, пита още политологът.

Според него обаче това едва ли ще доведе до някакви промени в света на бизнеса и парите. „Системата с офшорките не е създадена случайно и няма сила, която да я промени. Много съществен е фактът, че се прави уговорката, че до момента не са установени престъпления. Упрекват финансовите посредници, че не винаги са проверявали произхода на пари. Това е само върхът на айсберга и показва какво голямо лицемерие цари, защото освен официалните заподозрени и разни диктатори и олигарси от недемакратични страни, има и хора от държави с високи демократични принципи – министър-председателят на Исландия, или роднина на Дейвид Камерън”, смята политологът.

И добавя, че там, където играят големите пари, всичко отива назад – идеология, политика, принципи на демокрацията и т.н. Няма да има някакви координирани наднационални мерки. 

Но предупреждава, че оттук нататък „самата идея, че може да има някаква тайна политика, тайна дипломация и бизнес отношения е подставена под съмнения. Т.е. никой не може да бъде сигурен, че колкото и да се крие, ще се скрие”, категоричен е политологът.