Терористичната групировка "Ислямска държава" е изправена пред сериозни финансови проблеми. Това съобщи днес вестник The Washington Post, позовавайки се на американски официални лица.

Според техните данни, въздушните удари по нефтените и инфраструктурни обекти, които са под контрола на ИД на територията на Ирак и Сирия, доведоха до това, че групировката няма достатъчно средства, за да плаща на екстремистите и за провеждането на операции.

Заради финансовите проблеми в Сирия и Ирак много бойци получават два пъти по-ниски заплати, както има известно забавяне на плащанията за няколко месеца. Цивилното население на териториите, контролирани от ИД, се оплаква от увеличение на данъците. Очевидно е, че по такъв начин, лидерите на групировката се опитват да компенсират загубите.

Източниците на The Washington Post отбелязват, че признаци на сериозни финансови затруднения в "Ислямска държава" се наблюдават за първи път от началото на водената от САЩ операция. Те са резултат на продължаващите вече месеци въздушни удари по обекти на петролната инфраструктура и банковите трезори.

В резултат на това, по оценки на американските официални лица, отговарящи за борбата срещу тероризма, производството на петрол в районите под контрол на ИД намалява с около 1/3. Приходите от нефтения бизнес на бунтовниците са намалели с 50%. Това допринесe за спада на цените на петрола в световен мащаб, както и за проблеми с производството на рафинирани петролни продукти.

През октомври миналата година, британският вестник The Independent написа, че "Ислямска държава" получава около $ 50 милиона на месец от продажбата на петрол.