Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в Благоевград и още десетки болници в страната от днес остават без софтуер, чрез който лечебните заведения отчита дейността си пред Регионалните здравноосигурителни каси, съобщава БНТ.От националния център по обществено здраве и анализи казаха, че промяната на софтуера се налага, заради влизането в сила на новата наредба, която определя основния пакет здравни дейности за болниците, гарантиран от Националната здравноосигурителна каса.

Директорът на белодробната болница в Благоевград д-р Петър Георгиев заяви, че заради липсата на софтуер няма да могат да пращат ежедневните си отчети до регионалната здравноосигурителна каса, колко пациенти са преминали през здравното заведение и как са били лекувани. Другото притеснение на лекарите е по какъв начин касата ще плати на болниците за извършената от тях дейност.

"Това нещо ни се съобщава в последния момент. Така че ние не можем да подаваме. Разчитаме на това, че касата влиза в положение и ще изтърпи може би седмица да не им подаваме, да им поддадем със задна дата отчетите", коментира д-р Петър Георгиев, директор на белодробната болница в Благоевград.

Проблемът няма да се отрази на приема на пациенти и тяхното лечение, казаха още от ръководството на болницата.

"Това са болни хора и те не са виновни, за това че някой не си е оправил нещата или някоя софтуерна фирма е решила да извива ръце в последния момент на болници и министерство", поясни още той.

Експерти от Националния център по обществено здраве и анализи казаха, че днес е взето решение да се направи актуализация на софтуера. Новата програма ще трябва да бъде готова до 15 април и предоставена безвъзмездно на болниците.

От Националната здравна каса пък излязоха със съобщение, че отчетите на лечебните заведения ще се приемат след 18 април.