Международна мрежа, включваща много издания и разследващи групи, сред които руския вестник "Новая газета" и българския сайт "Биволъ", анонсира нови разкрития, свързани с Русия и руския президент Владимир Путин.

Центърът за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) ще разпространи тази вечер доклад, след който "светът ще се преобърне и хората вече ще гледат с други очи на Русия", пише „Дневник.бг”, като се позовава на съобщение в Туитър профила на съоснователя на Центъра, журналиста Дрю Съливан.

В съобщението си той намеква, че става дума за разследване за Путин и се обръща към говорителя на Кремъл: "Гоподин Песков, утре ще работите до късно. Предвидете го в плановете си, моля. 21 часа московско време".

Журналистът препоръчва за "новия голям проект" да следят в Украйна, Азербайджан, Сърбия и много други държави.

В последното си засега разследване, публикувано през тази седмица, Центърът информира за малко известен руски бизнесмен от Санкт Петербург, който осигурил имоти на няколко жени в Русия. Единственото общо между тези жени е Владимир Путин.

Една от жените е по-малката дъщеря на Путин, други две са роднини на жената, за която руските медии твърдят, че е приятелка на Путин, въпреки че президентът категорично отрича да има каквато и да е връзка. Четвъртата жена е бивша студентка, позирала за календар по повод рождения ден на президента. Всичките имоти са в луксозни затворени комплекси в и около Москва.

47-годишният Григорий Баевски, съдружник на дългогодишен приятел на Путин, бизнесмена Аркадий Ротенберг, през 2013 г. прехвърлил собствеността върху дом и терен в борова гора в Успенское, в района на Москва, на Анна Зацепилина. Това е 81-годишната баба на Алина Кабаева, бившата олимпийска шампионка по художествена гимнастика, за която медиите твърдяха, че има връзка с Путин. През 2009 г. Баевски е прехвърлил собствеността върху апартамент на улица "Вересаева" в московско предградие на Лейсан Кабаева, сестра на Алина.

Миналата година Баевски прехвърлил друг апартамент в луксозен затворен комплекс в Москва на 23-годишната бивша студентка по международни отношения Алиса Харчьова. Тя беше част от група студенти от Московския университет, които заснеха календар по повод рождения ден на Путин през 2010 г. Харчьова се снима на страницата за месец април на календара. Две години по-късно тя позира за снимка, на която държи котка и фотография на Путин. Тази снимка тя качи в блога си и написа под нея "Едно котенце за Путин".

През ноември 2012 г. жена на име Катерина Тихонова, за която миналата година Ройтерс съобщи в пространен материал, че е малката дъщеря на Путин, е обявила за свой дом апартамент, притежаван от Баевски. Тя е използвала адреса на апартамента, когато е попълвала документи за регистрация на основаната от нея частна Фондация за междудисциплинарни инициативи в природните и хуманитарните науки.