„Да се отречем от себе си”, „да вземем кръста си” означава да отхвърлим от себе си стария, греховния човек. Означава всеки ден и час от нашия тукашен живот да водим нашата лична битка с греха, който толкова лесно ни оплита в своите мрежи. Означава да подредим правилно ценностната си система и да се откажем от всичко онова, което възпрепятства нашето възхождане към небесата. Защото, както казва Господ, дето е на човека съкровището, там ще бъде и сърцето му (Мат. 6:21).

Това каза в словото си Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който отслужи св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя”. Днес църквата чества третата неделя от началото на Великия пост, която е посветена на св. Кръст и се нарича Кръстопоклонна.

В този неделен ден св. Живототворящ Кръст Господен тържествено се изнася от олтара на храма, за да напомни на вярващите за приближаващата се Страстна седмица, страданията Христови и за Възкресение Христово, и да ги укрепи духовно в носенето на подвига на поста. Св. Кръст остава за поклонение от християните до петък, когато преди Литургия се внася обратно в олтара, затова и седмицата се нарича „кръстопоклона”.

"Да вземем кръста си” означава да поведем нашата лична борба с греха и смъртта. Борба, която „не е против кръв и плът, а… против поднебесните духове на злобата” (Еф. 6:12). Борба, в която никога не сме сами, но и която никой друг не може да води вместо нас, каза още патриарх Неофит.