Азербайджан реши едностранно да спре всякакви военни операции по линията на съприкосновение в Нагорни-Карабах, съобщи РИА Новости, като се позовава на прессекретаря на министерството на отбраната на Азербайджан Вагиф Дяргахлъ.

Вземайки под внимание призивите на международните организации, Азербайджан реши едностранно да преустанови ответните военни операции и да укрепи освободените вчера територии – е заявил говорителят.

Но ако арменската страна продължи провокационната си дейност, отговорът на Азербайджан ще бъде суров и отново ще бъдат предприети настъпателни действия, посочил той.

Конфликтът между Армения и Азербайджан има многогодишна история. Началото му е през 1988 г., когато Нагорни-Карабах, автономен район в състава на Азербайджанската ССР, но населен предимно с арменци, обяви че излиза от състава на Азербайджан.

Преговори за мирно уреждане на карабахския конфликт се водят от 1992 г. в рамките на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, но без резултат.