На 3 април 2016 г. е третата неделя на Великия пост - Кръстопоклонна неделя. Празникът Кръстопоклонна неделя се отбелязва днес. Това е един от дните, когато специално се покланяме на един от най-ярките символи на нашата вяра - Светият и Животворящ Кръст Господен. Той се изнася от олтара и се поставя в центъра на храма. Смята се, че в средата на постите този ритуал дава на християните духовна сила да извървят до край пътя на пречистването до деня на Възкресението. По традиция кръстът остава за поклонение в центъра на всеки храм до следващата неделя.

Ако Благовещението – благата, радостна вест за предстоящото рождение на Божия Син, е началото на човешкото спасение, то кръстът е неговото изпълнение. Защото чрез кръста Спасителят изкупи греховете на света и даде Себе Си откуп за спасението на всички, които са вярвали, вярват и ще вярват в Него.

По този повод на Кръстопоклонна неделя Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Патриаршеска св. Василиева Литургия в митрополитската катедрала на София „Св. Неделя“. Начало на св. Литургия ще бъде о от 9,00 часа.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия и християните се покланят на изнесения в храма Кръст.
Два пъти в годината Православната църква поставя Христовия кръст в центъра на своето богослужение. Тези два празника разполовяват годишния кръг на две. Единият празник е днес – в средата на Великия пост, а другият - на 14 септември.

За имен ден черпи Нели - древногръцко име, което означава светла, обяснява sanovnik.bg. Жените с това име празнуват имен ден на Кръстопоклонна неделя.

Нели се отличава с любопитство и чаровност. Тези жени нямат врагове и рядко влизат в конфликт с останалите хора.

Нели се увлича в изследователката дейност. В брака си жените с това име са много горделиви и ревниви.