Миналата седмица бях в шоколадовата кутийка Виена, следвайки стъпките на баба ми, когато тя бягала от нацистите. Това беше горчиво пътуване. Оказа се, че в днешна Австрия следите от общността на баба ми все още са обезобразени. Накратко нацизмът не е умрял с нацистите.

Неонацистите и клетките на ислямските фундаменталисти може би са покълнали в Европа на XXI век. Но какво е станало с привържениците на Адолф Хитлер веднага след войната? Излиза, че един от фаворитите на фюрера е направил невероятен пълен обрат.

Историята на Ото Скорцени, прочутият офицер от SS, известен като „командосът на Хитлер“, вече беше изумителна. Извисяващ се със своя ръст от 193 см., този Адонис на Райха, украсен с белези от фехтовка от университета, разсичащи лявата му буза, беше избран да спаси Мусолини от плен през 1943 г. при операция с планери в отдалечен ски курорт, което той постигна без нито един изстрел. Нацисткият герой беше роден.

Само че след войната той знаеше, че е ходещ мъртвец. Особено при наличието на неумолимия ловец на нацисти Симон Визентал по следите си. Е, как тогава този свръхчовек от хитлеровия елит доживя до възраст 67 г. и почина в удобства в Мадрид през 1975 г.? Много просто - започнал да работи за Мосад.

Току-що стана известно от неговия началник, 89-годишния Рафи Ейтан, че Скорцени е бил вербуван през 1962 г. от известната израелска тайна служба и е убил бивш нацист и учен през войната – Хайнц Круг – който разработвал египетска секретна ракетна програма. Определянето на човек, който специално е улеснил убийството на десетки хиляди унгарски евреи през 1941 г., да помогне за сигурността на единствената в света еврейска държава, едва ли ще е лесно за някои. Но кой ще свърши мръсната ти работа по-добре от твоя подъл враг?

Самият факт, че привърженици на Хитлер помагат на подобни на тях от Египет в желанието им за заличаване на Израел, страна, родена от Холокоста, само години след извършването на геноцид срещу същата група, едва ли се помни днес. Младият Израел не може да остави и камък необърнат, дори и това да означава опитомяването на висш нацист, който да унищожи свои бивши колеги, настървени да убиват още евреи. Същата мисия, само пощенският код е различен.

Това изключително внимание към детайла, тази концентрация върху крайния резултат, а не върху средствата, се изрази не само в превръщането на Израел във военна сила, с която трябва да се съобразяваш, но също така и в киберпреследвач. Когато Apple отказа да отвори телефона на терориста от Сан Бернардино по-рано този месец, ФБР се обърна към израелска компания за услугата.

С безжалостност не се припокрива точно начинът на действие на Израел за оцеляване. Ние не знаем и наполовина как неговото правителство е използвало или злоупотребявало с нацистите веднага след войната в името на постигането на правото на съществуване: безопасността на своя народ (голяма част, от който стига до неговите брегове през невъобразимо преследване).

Не можете да гримирате живота на Ото Скорцени. Един човек, помогнал за убиването на хиляди евреи, накрая се озовава в защита на държава, за чието изковаване от пепелта на разкъсаната от войната Европа е помогнал със своите действия. Надявам се Стивън Спилбърг да е грабнал правата за филма.

Харесвате или ненавиждате Израел, но неговите политици са в уникалната позиция да научат света на уроците как да се защитиш от безличния вътрешен враг. Когато терористите от ИД проникват в европейски барове, летища и железопътни тунели, западните власти могат да направят нещата по-лоши, вместо да се учат от тайните служби да желаят да наемат и, най-важното, да контролират техните яростни противници. 

------------------------------

Ема Барнет, в. „Телеграф“.