Налице е хипотеза за спиране на дейността на дружеството "София - БТ", периодът може да продължи не по-дълго от 12 месеца. Това съобщават от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, цитирани от "Фокус".
Експерти от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол са извършили извънредна проверка на място в дъщерното дружество „София - БТ“ във връзка със спазването на следприватизационните задължения по договора за продажбата на 79,83% от капитала на „Булгартабак холдинг“ АД.
На комисията са били предоставени Заповед от 23 март 2016 г. от ръководството на дружеството за спиране на дейността, считано от 1.04.2006 г.; Заповед, с която се продължава обявеният престой на машините и съоръженията в предприятието от 1 април 2016г. до 31 май 2016г., като за същия период на работниците и служителите ще се изплащат трудовите им възнаграждения в пълен размер поради вина на работодателя, както и информация за 310 броя връчени предложения за прекратяване на трудовите договори срещу обезщетение по чл. 331 от КТ. От агенцията обявиха, че представителите на дружеството са настояли пред комисията да представят и копия от 271 броя вече приети предложения от работниците и служителите в „София - БТ“ към 1 април 2016г.
"На базата на тези констатации може да се заключи, че е налице хипотезата на чл. 4.5.1 от приватизационния договор за спиране на дейността на дружеството, като този период може да продължи не по-дълго от 12 месеца и започва да тече от днес", посочват от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.
Освен това комисията е констатирала, че 2 от 8 производствени линии са демонтирани и според представители на „София - БТ“ АД са монтирани на територията на „Благоевград - БТ“ АД. АПСК своевременно е подготвила писмо до купувача по приватизационния договор “БТ Инвест” ГмбХ, Австрия и до приватизираното дружество „Булгартабак - Холдинг“ АД, с което ги уведомява, че са в полето на хипотезата на чл. 4.5.1, което може да продължи не повече от 12 месеца. Освен това, ако бъде спряна дейността в някое от другите дружества подлежат на санкция, спрямо заложените задължения в приватизационния договор.
“БТ Инвест” ГмбХ, Австрия и „Булгартабак - Холдинг“ АД са уведомени, че АПСК ще продължи да извършва проверки на територията на „София - БТ“ АД, като за това ще ги уведомява в деня на проверката.
Ръководството на „Булгартабак - Холдинг“ АД трябва да уведоми АПСК относно намеренията си по отношение на възстановяване на дейността на „София - БТ“ АД.
АПСК уведомява, че следващата седмица ще извърши проверка на място в „Благоевград - БТ“ АД. От Агенцията посочват още, че още на 31 мат 2016 г., веднага след приключване на Общото събрание на акционерите в „Булгартабак - Холдинг“ АД е изпатено писмо от страна на АПСК с искане за среща с новото ръководство на холдинга.