Официалната визита в Република Турция на делегацията на учредяващата се партия „ДОСТ“ завърши със среща с лидера на управляващата партия АКП и министър-председател на Република Турция Ахмет Давутоглу, съобщиха от ДОСТ.

По време на разговора, който се проведе в правителствената резиденция „Чанкая“, Местан запозна премиера Давутоглу с развитието на политическите процеси в България. Пред лидера на АКП Лютви Местан анализира и събитията, породили необходимостта от учредяването на новата политическа формация „ДОСТ“.

Той изложи мотивите за създаването на новата партия, нейните принципи и цели. Местан обърна и специално внимание на това, че важен приоритет във външнополитическата дейност на „ДОСТ“ ще бъде развитието на България като реална натовска и истинска европейска държава. Тезата за необходимостта от стратегическо партньорство между Република България и Република Турция също бе разгърната от Лютви Местан. Той подчерта, че ‚ДОСТ“ ще даде своя принос в това отношение.

Освен приоритетите на новата политическа формация Местан и министър-председателят Давутоглу обсъдиха и кризата с бежанците, както и други актуални геополитически проблеми. Беше подчертана ролята на Република Турция, която задържа на територията си 2.7 милиона бежанци, и въпреки че не е формален член на Европейския съюз, се грижи за сигурността на Евросъюза.

В края на срещата Местан предаде на Давутоглу поздравите от българския премиер Бойко Борисов.

Чрез българската делегация министър – председателят на Република Турция също изпрати на българския премиер своите пожелания.

Той увери Местан и членовете на делегацията, че за приятелска Турция отношенията с България, не само в рамките на НАТО, но и в областта на икономическите и културните взаимоотношения, са от приоритетно значение.