Американската корпорация „Епъл” ( "Apple") празнува 40-ия си рожден ден.

Компанията е основана на 1 април 1976 г. от Стив Джобс, Стив Уозняк и Роналд Уейн. През последните четири десетилетия тя се превърна от един любителски проект, разработен в гаража, в една от най-големите компании в света с пазарна капитализация от 600 млрд. долара.

В момента „Епъл”, започнала от продажбата на прости компютърни системи, разполага с 480 магазина в 18 страни по света, а нетната й печалба през 2015 г. надвишава 53 млрд. долара.

Сред най-популярните устройства, които създаде корпорацията са музикалният плеър IPOD, ноутбука, настолният компютър iMac, както и iPhone. Според последни данни над 1 млрд. души по света използват устройствата на „Епъл”.

В скорошно интервю главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че „никой не е можел да си представи, че „Епъл” ще има такава популярност”.

Годишнината беше помрачена от неразбирателството с американските власти относно политиката на компанията за защита на информацията и непредоставения дори на властите достъп до данните в устройството. Дискусиите около това избухнаха с нова сила през февруари тази година, след като съдът нареди на „Епъл” да помогне на ФБР, като предостави достъп до смартфона на заподозрения в терористична дейност Саид Фарук. Мъжът и неговата съпруга откриха стрелба в център за хора с увреждания в Сан Бернардино ,Калифорния. В резултат на атаката 14 души загинаха, а 21 бяха ранени.

Кук твърди, че компанията вече е предоставила на властите цялата необходима за разследването информация. Той многократно заяви, че компанията не възнамерява да предостави на правителството специален софтуер, който позволява проникване в устройствата на iPhone. Властите успяха да проникнат в телефона на Фарук с помощта на хакери, което още повече засили вниманието към темата. „Епъл” дори заяви, че заради този случай смята да засили защитата на своите устройства.

Но все пак годишнината ще бъде отпразнувана подобаващо с нови продукти. Миналата седмица „Епъл” представи най-новите модели на своите устройства „Епъл” (Apple). Поредното попълнение в смартфон линията е „iPhone SE”. Това не е „iPhone 7”, който трябва да се появи в края на септември, а комбинация между размера на iPhone 5 и характеристиките на iPhone 6s.

На 21 март „Епъл” представи и умалена версия на IPAD Pro, фокусирана върху бизнес потребителите. Новият модел съчетава мощността на таблетите от серията Pro и по-малките размери на iPad Air.