От 1 април влиза в сила забраната за улов на калкан. Тази година забранителният режим започва с 15 дни по-рано и ще бъде с месец по-дълъг от предишни години.

До 30 юни се забранява всякаква риболовна дейност на калкан, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване на брега и продажба.

През декември 2015 г. Европейската комисия подкрепи предложението на България за засилване на контрола за количеството уловен калкан във връзка с експлоатацията от трети страни на рибния запас в акваторията на Черно море. Основната цел е да се предотврати пускането на пазара на продукти от незаконен риболов. В края на 2015 година България успя да защити квотите си за улов на калкан след настояване от страна ЕК за нулева година в улова през 2016 г. Промяната в забранителния режим за улов на калкан е част от условията на Европейската комисия.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) призовават гражданите, които имат информация за установено нарушение на забраната за улов на калкана в Черно море да сигнализират в ИАРА.