Може ли една семейна кола щедро да предлага място, гъвкаво да реагира на изискванията към нея, да се грижи всеотдайно за комфорта и удобствата на пътуващите и едновременно да е икономична и обзаведена с високи технологии? Вече може. Едно от ярките доказателства за това се нарича „Форд C-MAX“, чиято най-нова генерация вече е на разположение в русенското представителство на „Мото-Пфое“ на булевард „Липник“. Предупреждаваме - това е семеен приятел, който има склонност да създава не само триъгълници, а и многоъгълници. Затова няма да е изненада, ако се окаже, че едновременно силно го харесат и главата на семейството, и майката на децата му, и самите деца.
Ефективни и мощни двигатели
Новите попълнения на гамата - петместният „C-MAX“ и 7-местният „Гранд C-MAX“, предлагат значително намален разход на гориво и СО2 емисии, същевременно запазвайки високата мощност и отзивчивост на двигателите: 
Ефективният 1.5-литров EcoBoost двигател на „Форд“ със 150 и 182 к.с., който постига 139 г/км СО2 емисии спрямо 144 г/км СО2 емисии при 5-местния „C-MAX“ спрямо предходния 1.6-литров бензинов EcoBoost;
Новият 1.5-литров дизелов TDCi двигател с 95 и 120 к.с., и 105 г/км СО2 емисии - 12% подобрение спрямо предишния 1.6-литров дизел, когото замества;
1.0-литровият бензинов EcoBoost със 100 и 125 к.с. - първият Световен двигател на годината 3 поредни пъти.
Автоматичната Start-Stop технология за първи път се предлага стандартно за бензиновия EcoBoost и 2.0-литровия дизелов TDCi двигатели, допринасяйки за 17% намаление в СО2 емисиите. 
Динамика
Гамата „C-MAX“ е с водеща в класа динамика. Новите модели притежават по-стегнати тампони на окачването, които осигуряват по-контролирано и интуитивно шофиране и намалено накланяне в завой. Амортисьорите са пренастроени и подобряват пъргавото усещане във волана, запазвайки комфорта на возията. Нов е и дизайнът на клапите, който намалява паразитните шумове за още по-рафиниран интериор. Пипната е и прословутата управляемост на „Форд“ - електрическо сервоуправление за по-прецизно управление и стабилност 
Сензорни технологии
„C-MAX“ е богато оборудван с модерни технологии, проектирани да предотвратяват или смекчават последствията при сблъсък - от драскотини и удари при паркиране до възможни по-сериозни сблъсъци с висока скорост. 
Системата за активно спиране в града подготвя спирачките и ако водачът не реагира, намалява въртящия момент на двигателя и задейства спирачките, за да смекчи силата на сблъсъка. Технологията е подобрена да работи до 50 км/ч в сравнение с 30 км/ч в предишния модел. 
„Форд“ представя Асистента за превенция на сблъсъци, който работи по сходен на Системата за активно спиране в града начин, но в диапазона между 8 и 180 км/ч. Той помага на водачите при шофиране с висока скорост, например на магистрала, използвайки предупреждения и прилагайки спирачките при нужда. 
Адаптивният автопилот помага на водачите да поддържат избрано отстояние от автомобила отпред, дори когато се движи по-бавно от избраната на темпомата скорост. Когато Адаптивният автопилот не е активен, Индикацията за отстояние позволява на водача да зададе отстояние, което предпочита да спазва спрямо предния автомобил. 
Активният паркинг асистент на „Форд“ отнема стреса при паркиране, намирайки подходящо паркомясто и при натискане на бутон паркира автомобила, докато водачът управлява газта и спирачката. Възможно е и перпендикулярно паркиране. 
На допълнителните сензори се базират още 2 технологии за излизане от паркомясто: предупреждението за страничен трафик и Системата за напускане на паркомясто, помагаща излизането от мястото при успоредно паркиране.
Осветяване на пътя
Адаптивните светлини на „Форд“ настройват ъгъла на фаровете в 7 режима в зависимост от движението и пътните условия. Например, при завой с ниска скорост технологията насочва лъча към външната страна на пътя, за да освети пешеходците и велосипедистите, а при завой с висока скорост фокусира светлината в завоя. 
Моделът предлага и би-ксенонови HID фарове за оптимално добра гледка пред водача, а дневните LED светлини увеличават видимостта на автомобила за другите участници на пътя. 
Безопасност и удобство 
„C-MAX“ предлага практични решения за безопасното фиксиране на детски седалки, които са съвместими с последните генерации ISOFIX седалки и предлагат подобрена защита за главата и врата при фронтални и странични удари. Индикация на таблото сигнализира при разкопчаване на някой от коланите, а широъгълно огледало за обратно виждане предлага цялостна гледка към задната част на купето. 
Родители, приближаващи автомобила с пълни ръце, могат лесно да отворят задния капак благодарение на Хендсфри отварянето на багажника. 7-местният „Гранд C-MAX“ е с двойни плъзгащи се странични врати и конфигурация на седалките за по-лесен достъп, повече удобство и пространство. 
Обновеният интериор предлага над 20 места за съхранение на вещи, жабката е нова, а интериорът е по-изчистен и интуитивен, с по-малко контролни уреди и бутони и по-модерно излъчване. На пасажерите е осигурен по-голям комфорт и рафинираност. Инженерите на „Форд“ са намалили шума и вибрациите чрез използването на по-дебели странични стъкла и по-абсорбиращи уплътнения. Шумът от двигателя също е редуциран. 
Лекото, просторно и въздушно усещане в интериора се подсилва от опционалния панорамен покрив, който използва соларно стъкло, за да поддържа купето хладно и пази пътниците от вредните ултравиолетови лъчи, а електрически регулируемата щора осигурява сянка, когато е необходима.
По-добра свързаност със SYNC 2
Новото семейство „C-MAX“ е оборудвано с гласово управляваната система SYNC 2, благодарение на която очите на водача са на пътя, а ръцете - на волана. Модерната технология е с 8-инчов цветен тъчскрийн и гласов контрол на аудиосистемата, навигацията, климатика и мобилния телефон. 
Технологията MyKey позволява на родителите с по-големи деца да ограничат максималната сила на звука на аудиосистемата, когато карат семейния автомобил. Тя може също да деактивира аудиосистемата, ако не са поставени предпазните колани, да ограничи максималната скорост и да не позволи на тийнейджърът да изключи технологиите за безопасност като контрол на сцеплението.
За контакти и повече информация: „Мото-Пфое“-Русе, бул.“Липник“77, тел. 082 845 235, 082 845 251