След като вчера шефът на ДАИ Цветелин Цветанов беше задържан с обвинения в корупция, акцията на прокуратурата става национална, заяви пред „Здравей България“ говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова:

„Операцията продължава в София, Видин, Враца, Ямбол и Габрово. За 24 часа е задържан шефът на ДАИ Цветелин Цветанов, както и още 12 души. Това обаче не е краят на операцията“, съобщи по темата Арнаудова.

Час след коментара й стана ясно,че арестуваните вече са 16. Вчера бяха трима. Новината дойде от главния прокурор Сотир Цацаров, който коментира пред БНР, че се обмисля вариант ДАИ да бъде разделен на отделни администрации и звена:
"Защото просто агенцията издава всичко онова, което е необходимо, за да имате два товарни автомобила, за да имате няколко таксиметрови автомобила и най-сетне автомобилите на агенцията са по пътищата, които проверяват професионалните шофьори и извършвания превоз", аргументира  предложението Цацаров.

Той допълни още, че поне на половината от задържаните от ДАИ ще се повдигнат обвинения.

Резултатите от акциите, които се провеждат в момента ще бъдат съобщени по-късно през деня.

Обект на проверки са лица от администрациите, срещу които има подозрения за подкупи и фалшиви книжки.

Ако тези съмнения се докажат, освен арести ще има и съкращения, категорични са от транспортното министерство.

Акцията започна вчера на територията на София, Враца и Видин.

Работи се по разследвания за изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на лицензи и фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки, обясниха източници от службите.

Извършват са претърсвания в клонове на автомобилната администрация. Според разследващи вече са намерени доказателства. Имало дори тетрадки, в които са описвани приходите от корупционните схеми.

„Назначенията в автомобилната администрация са политически, с цел да обслужват определени интереси“, заяви по темата председателят на Съюза по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Според него лобито идва от определени превозвачи и различни структури, които „дават насоките“.

Независимият депутат Георги Кадиев пък заяви, че редовно е подавал сигнали за корупция в ДАИ, но нямало никакъв отзвук.

Той разкри три схеми за корупция, които действали в подразделенията на автомобилната администрация.

Първата била да се оказва натиск и да се искат подкупи от превозваческите фирми, а в замяна те да не бъдат проверявани.

Според втората схема имало тарифа от т. нар. „мобилни групи”, които са на пътя. Те от своя страна разделяли парите с началниците си.

Третата схема била за директно купуване на книжки.