За пореден ден общопрактикуващите лекари протестират, вече и в цялата страна. Лекарите са недоволни от системата като цяло, както и от здравната реформа на министъра Петър Москов.

Днес към протеста се присъединиха още стотици лекари. Малко над 100 общопрактикуващи лекари се събраха в София на протест срещу административните реформи в бранша „прелял океана на търпението”. „Не може да се иска всеки път от нас кредит на доверие. Ние да го даваме, а нещата впоследствие се налагат силово”, заяви д-р Мела Дукова, общопрактикуващ лекар в София пред БГНЕС.
Според д-р Любомир Киров, председател на Надзорния съвет на общопрактикуващите лекари, проблемите в системата могат да се решат, когато се говори с хората, „които се сблъскват с всички нормативни изисквания, а това са общопрактикуващите лекари. А не да убеждаваме някакви експерти някъде, които не им е работа да взимат отношение”.

Проф. Милан Миланов заяви, че лекарите искат да лекуват така, както са учени, а не „да ме карат за всеки косъм да пиша отчетен доклад”. Според него е много трудно да се намери решение в системата, защото от 1 година БЛС прави опити за диалог с хората, отговорни за здравеопазването, но такъв не се получава. „Говорим прекалено много, оказва се, обаче, че от лекарите нищо не зависи”.

Над 400 лекари и пациенти протестираха пред сградата на РЗИ- Пловдив. Протестът бе изключително зрелищен, увенчан с бели, зелени и червени балони. Едно от тълкуванието, дадено от лекарите е, че всеки балон, който ще бъде пуснат в небето символизира излизането на лекари всеки ден от страната. Другото предназначение на балоните, е пощенско. Д-р Георги Кръстев, председател на Регионалната колегия на БЛС каза, че на 24 февруари са написали писмо до премиера Борисов и до председателя на НС Цецка Цачева със становище за готвените промени, но те така и още не са получили отговор. Писмото, разпечатано в стотици екземпляри, ще полети във въздуха, вързано с балоните, с надеждата, че ще отиде директно до министър-председателя. В това писмо се казва следното: „Ние, европейските лекари от Регионалната колегия в Пловдив, заявяваме, че при промяна на модела на финансиране от бюджетно към фондово здравеопазване в годините, медицинската общност е брутално изнасилвана от изпълнителната и законодателна власт, и сме поставени в условие на хронично недофинансирана здравна система, и непрекъснато променяща се нормативна база”.
73 от общо 90 общопрактикуващи лекари в Русенска област се присъединиха към протестите срещу поредните административни реформи, които въвежда здравното министерство.

Днес те работят само в шест кабинета, като се редуват по два часа да обслужват пациентите.

Протестът не е стопроцентов, тъй като лекарите в селата няма как да изоставят хората – там няма кой да ги замести, обясни председателят на организацията на джипитата в Русе д-р Орлин Кожухаров. „Ние сме срещу хаоса в нормативната система и налагане на правила, без да се обсъждат с нас“, заяви още той. Д-р Виделина Моллова от русенското ръководство на БЛС подчерта, че протестът не е политически и лекарите засега не искат оставката на здравния министър, тъй като той има екип около себе си и по-скоро всички недомислия, които се въвеждат, са дело на чиновници в министерството, които никога не са имали пряк досег с пациентите.

Лекарите в Русе признават, че не знаят как ще работят утре, 1 април, когато трябва да влязат в сила промените. Те коментираха, че се опитват да ги превърнат в писари, защото от бумащина и бюрокрация няма да има време да преглеждат пациентите си. Особено това важи за изискването да обясняват на болните подробно за лекарствата, съставките, цените и др. Джипитата споделиха, че много пациенти ги подкрепят, защото хората искат да получават внимание и лечение от лекарите си, а не да им губят времето с формалности и документи.