ГЕРБ искаме равностойно – абсолютно всички режими, дошли чрез преврат, дошли насилствено в държавата през 20-ти век да бъдат изучавани. Това заяви на брифинг депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев, относно внесения законопроект за обявяване на авторитарните режими от 1923-1926 и 1934-1944 г. за престъпни.

Според ГЕРБ в законопроекта на БСП тоталитарните режими са ограничени до 1944 г. „Режимът именно комунистическият, който в продължение на 60 години бележи историята на България и толкова много съдби на българи е заличен от този закон. Тоталитарният режим след 1944 г. е наречен „тоталитарните практики“ след Втората Световна война. Нима хилядите избити, нима хилядите репресирани, нима взетите на хората домове и имоти са просто една тоталитарна практика”, запита Георгиев.

От ГЕРБ се питат защо 60 години и повече в България не се изучава комунистическият режим, защо в учебниците е загатнат като един период от историята, който трябва да загърбим и в което историческо минало не трябва да се ровим, за да можем да намерим единението. Според Георг Георгиев това единение се намира тогава, когато има изчерпателна информация за абсолютно всичко, най-вече за онова, което по думите му, толкова десетилетия подред е тормозило и тероризирало българската държава. Той поясни, че от ГЕРБ искат българските деца и младежи да знаят какво е било и никога повече това да не бъде реабилитирано.

Такива половинчати инициативи и циничен прочит на историята е неправилен и не служи в услуга на обществото, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.
От своя страна Методи Андреев от ГЕРБ, пък заяви, че трябва да изучаваме общо тоталитарните режими, за да може човек, който не е чувал за тях да може да си изгради обективна представа. По каква причина Михаил Миков се държи като комунист без да са искали да го разпитват. Той би трябвало да бъде модерен социалист, възприел ценностите на Европа, заяви още Андреев.