Във връзка с публикации в медии с призив за помощ на майка от пловдивското с. Коматево, която събира средства, за да осигури на 3-годишния си син, който страда от детска церебрална парализа, рехабилитация в чужбина, от администрацията на президента пое ангажимент да окаже помощ, съобщиха от „Дондуков” 2.

„Администрацията на президента проучи веднага случая и се свърза с майката на болното дете – Саша Димитрова, тъй като благотворителната инициативата „Българската Коледа“ подпомага деца с различни заболявания, включително и неврологични, които налагат продължителна и активна рехабилитация. Администрацията на президента пое ангажимент да окаже помощ на Димитрова за подготвяне и оформяне на нужните документи за кандидатстване за финансиране на допълнителна специализирана рехабилитацията на малкия Никола от кампанията. На майката е предоставена информация за възможностите за провеждане на необходимата на детето й рехабилитация в специализирани центрове за деца в България”, се казва в съобщението.

Независимо че през 2015/2016 г. „Българската Коледа“ е фокусирана върху подкрепата на децата в реанимация, експертният съвет и комисията към инициативата разглеждат всички постъпили заявления от родители на нуждаещи се от подкрепа деца и взимат решение за необходимото и възможно подпомагане за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ, може да подаде документи за подпомагане. Заявленията се приемат целогодишно. На сайта на „Българската Коледа“ е публикуван редът за кандидатстване и документите, които родителите трябва да попълнят и изпратят на посочения адрес. Ако се нуждаят от допълнителна информация, освен тази, която е предоставена на сайта на кампанията, родителите могат да я получат в президентската институция или на посочения телефон.

„Българската Коледа“ е благотворителна инициатива на президента, която подпомага деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация в случаите, в които същите не се финансират изцяло от републиканския бюджет, общинските бюджети, Националната здравноосигурителна каса, по Закона за интеграция на хората с увреждания и Център „Фонд за лечение на деца“.