Журналисти от телевизия Russia today (RT) съобщиха, че разполагат с нови доказателства и документи за връзките на Турция с терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД).

Документите са предадени от представители на кюрдските отряди за самооотбрана, които освободиха няколко градове в северна Сирия от ИД.

Сред документите е интервю с пленен член на ИД, който разказа как са били нарушени връзките на ИД с Турция, след като кюрдите завзели един от градовете.

“Когато отрядите завзеха Тел Абяд, бяха прекъснати всички контакти (с Турция) и чуждестранните бойци не можеха да влязат (в Сирия). Координацията с турските спецслужби направо бе нарушена, тя действаше само чрез граждански лица и шпиони. Второ, изчезнаха продуктите, които влизаха от Турция. Трето и най-важното, спряха автоцистерните, което постави организацията (ИД) в сложно финансово положение“, твърди плененият, цитирана от RT.

Телевизията и преди съобщаваше за документални свидетелства относно сътрудничеството на Анкара с терористичните групи в Сирия.