Легендарният Opel GT отново омагьосва публиката на тазгодишното изложение Techno Classica в Есен, което ще се проведе в дните от 6 до 10 април. Освен оригиналният спортен модел GT от края на 60-те и началото на 70-те години, своя германски дебют ще отпразнува и футуристичният GT Concept – звездата на тазгодишното изложение в Женева.  

Легендата се ражда през 1965 година, когато дизайнерската студия Experimental GT се превръща в една невероятна звезда на Международното автомобилно изложение във Франкфурт. Това е визията на дизайнера Ерхард Шнел за обтекаем, елегантен и безкомпромисен спортен автомобил, който едновременно с това трябва да бъде и достъпен. Невероятно ентусиазираното приемане от публиката кара Opel да вземе решение да започне серийното му производство. Три години по-късно, базираният на доказаната технология от Kadett B модел GT вече е на пазара. Останалото, както се казва е история.

По това време Kadett е автомобил, който бележи успехи в моторните спортове, а тунинг компаниите са петимни да правят допълнения и изменения в автомобила, произвеждан с компоненти от масовото производство. На Techno Classica Opel – в допълнение към класическия GT в червено – са показани и три версии на тунинг компаниите Conrero, Gerent и Irmscher.
 

По време на своя апогей Gerent GT в спецификация “Група 4 сектор J” често грабва победи в двулитровия клас, докато изложеният модел на италианския отбор Conrero е герой на рали Тарга Флорио през 1971 година, където завършва девети в общото класиране. Благодарение на изобретателността и майсторските умения на Conrero Squadra Corse, GT не само се сдобива с уважението на своите съперници от 2.0-литровия клас – основно Porsche 911 и 914/6 – той успява и да ги победи. GT от Irmscher е безупречно реставриран.

Залата на славата на GT в Есен ще бъде допълнена от Opel GT Concept. Авангардният пуристичен спортен автомобил отхвърля всичко, което би нарушило чистите форми. GT Concept няма дръжки на вратите или външни огледала и никакви разчупващи декоративни елементи. Това е една динамична машина за шофиране, символизирана от типичните пропорции на спортен автомобил с дълъг преден капак, изключително къси надвеси и дръзка червена очертаваща линия, която графично разделя каросерията на автомобила хоризонтално. 

Отсъствието на капак на багажника и иновативният дизайн на вратите, централно разположените два ауспухови накрайника, визията на волана и, разбира се, името са израз на връзката с оригиналния GT. Освен това и впечатляващите червени гуми, които са намигване към авангардния мотоциклет Motoclub 500 на Opel от 1928 година, GT Concept не имитира своя предшественик. Освен това, без носталгия или ретро дизайн, GT Concept създава наново иновативния и вълнуващ дух на оригинала, отварящ нова глава за GT легендата.