Инициативен комитет е обявил конкурс за изграждане на бюст-паметник на американския президент Роналд Рейгън в едноименната алея в Южния парк в София, пише на сайта на Съюза на българските художници.

Конкурсът се провежда от 1 февруари до 15 април 2016 г. На 22 април журито ще оцени подадените проекти и ще избере печелившия проект.

Изискванията са паметникът на Рейгън да е с височина до 3 м, като бюстът трябва да е направен от бронз и да е с височина до 90 см. Постаментът трябва да е от камък.

Председателят на комисията по култура в Столичната община Малина Едрева заяви пред "Дневник", че предложението за паметника не е постъпвало в експертния съвет, който от близо година оценява предложенията за монументи и дава разрешение за поставянето им. Предложението след това трябва да бъде гласувано и от Столичния общински съвет.

"Както и досега, така и след решението на журито, ще извървим всички законови процедури, за да се постави бюст паметникът на Рейгън", каза пред "Дневник" председателят на инициативния комитет Константин Арабаджиев, бивш кмет на район "Студентски" от квотата на СДС и настоящ зам.-председател на Комисията за защита на потребителите.
Той припомни, че още през 2011 г. е била именувана алея в Южния парк на името на 40-ия американски президент, когато са се чествали 100 години от рождението му.

Роналд Уилсън Рейгън е роден на 6 февруари 1911 г. По професия е бил актьор, но после става губернатор на Калифорния през 1967 г. През 1981 г печели президентските избори. Той идва начело на Белия дом в тежък период за Съединените американски щати, когато страната е в рецесия. Администрацията му предприема серия от мерки, чиято цел е да стимулират производството и да увеличат доходите на американците. Рейгън обявява Съветския съюз за империя на злото и предрича падането на комунизма, което става в края на втория му мандат. Умира на 5 юни 2004 г.