България ще подкрепи всеки един оператор от Виетнам, който иска да изкупува тютюн. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща с Н.Пр. Нгуен Тхи Хонг Оан, извънреден и пълномощен посланик на Социалистическа Република Виетнам в България. Министър Танева подчерта, че в сферата на земеделието двете страни имат много добро сътрудничество.
„Обемите на производство на земеделски продукти нарастват. България е сигурна среда за инвестиция и развитие на бизнес“, каза още Десислава Танева и допълни, че доброто сътрудничество между двете страни е допълнителна предпоставка.
От своя страна Н.Пр. Нгуен Тхи Хонг Оан заяви, че между България и Виетнам съществува значителен потенциал за задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери на селското стопанство. Тя допълни, че за последните години аграрният стокообмен между двете страни отбелязва ръст, в резултат на увеличение на българския износ.
През 2015 г. стойността на изнесените за Виетнам селскостопански стоки достига 20,4 млн. щатски долара, което е над три пъти повече спрямо предходната година. Основните продукти, които България изнася за Виетнам през последните две години са слънчоглед и пшеница, като през 2015 г. се наблюдава рязко увеличение на износа на пшеница.