Зачестяват случаите на болни от туберкулоза, които обслужват клиенти в обекти за хранене. През последните три-четири месеца са регистрирани и служители със салмонелоза, които работят в павилиони и ресторанти, съобщи шефката на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, д-р Златина Димова, цитирана от "Монитор".Тя даде пример със служителка в доста посещаван магазин за хранителни продукти, която работела, въпреки че било установено, че е болна от туберкулоза.

Проблем са и случаите, в които здравните книжки на служители, за които традиционното изискване е да са изрядни при постъпване на работа в сферата, да се заверяват чисто формално. Тя настоя да се обучава персонала и да се акцентира върху хигиената при работата с храни. „Трябва да се обръща внимание и на обработката на кухните, откритите барове и барбекютата, за да се избягват болести, причинявани от вредители“, посочи още експъртът.

Междувременно през миналата година експерти от комисията за защита на потребителите във Варна са направили общо 1306 проверки, коментира Илиян Станоев, шеф на комисията.

Сред най-честите нарушения са собственици на заведения, които предлагат алкохол, чието съдържание се разминава с обявеното на етикета. Не става въпрос за опасни напитки, а по-скоро за нелоялна търговска практика, уточни той. Станоев даде пример с ресторантьори, при проверките на които предлаганият от тях алкохол бил с по-нисък градус, според показанията на пробите. „Извиняват се с това, че не искали да напиват клиентите, или пък, че не можели да контролират барманите си", поясни той.

Собствениците не слагали на на видно място удостоверение за категоризация на заведението. Освен това често лъжели в грамажа клиентите си.